Faunatar Itis sai Eettisen Eläinkaupan Sertifikaatin 29.11.2014

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaatti on takuu korkeatasoisesta eläinkaupasta. Faunatar Itis on sertifikaattinsa ansainnut!

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmä on uraa uurtava ja lajissaan maailmalaajuisesti ainutlaatuinen hanke. Sertifikaatin avulla kuluttajan on aikaisempaa helpompaa erottaa eläinkauppojen joukosta ne myymälät, jotka aivan erityisesti panostavat eläinten hyvinvointiin ja tiedonjakoon.  

Suomen Eläinsuojeluyhdistystenliitto ry (SEY) hallinnoi asiantuntijaryhmää, joka sertifioi Suomen eläinkauppoja tiukkojen laatustandardien mukaisesti. Vapaaehtoisvoimin koottu työryhmä on aloittanut tämän laatujärjestelmän muokkaamisen jo vuonna 2003, joten ihan pienestä projektista ei ole kyse.

Työryhmä on määritellyt hyvin tarkkaan ne vaatimukset, jotka eläinkaupan tulee täyttää niin omien eläintensä hoidossa, kuin myymissään tuotteissa. Myymälän eläintilojen tulee täyttää tiukat vaatimukset eläinten pitopaikkojen koon, virikkeellisyyden ja muiden lajikohtaisten ehtojen suhteen. Myynnissä olevien tuotteiden tulee olla turvallisia ja laadukkaita, eikä hyllystä saa löytyä esimerkiksi lintujen leluja, joissa on linnuille stressiä aiheuttava peili. Työryhmä on laatinut asiakkaile jaettavat, standardeista kertovat hoitomonisteet useille eri lemmikkieläimille. Faunatar-ketjun omat hoitomonisteet ovat myös näiden stardardien mukaiset. Työryhmä on listannut lukuisia huomionarvoisia seikkoja eri eläinlajien pidossa, eikä näiden vaatimusten täyttyminen hyvässäkään eläinkaupassa aina ole itsestään selvyys. Vaatimukset sertifioinnin standardeissa ovat oleellisesti haasteellisemmat, kuin Suomen eläinsuojelulainsäädännön minimivaatimukset edellyttävät.

Eläinkauppojen sertifioinnilla on suuri merkitys eläinten hyvinvoinnille, joten olemme iloisia siitä, kuinka hienosti myymälämme ovat sertifioinnin tarkassa syynissä pärjänneet. Sertifikaatti on osoitus eläimen hankkijalle siitä, että liike toimii eettisesti ja että liikkeessä panostetaan erityisellä tavalla eläinten hyvinvointiin. Liikkeet sitoutuvat siihen, että liikkeessä ei myydä luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä tai lintuja. Lisäksi myynnissä pidetään ainoastaan riittävän suuria, sertifikaatin olosuhdestandardit täyttäviä häkkejä ja terraarioita sekä eläimille turvallisia virikkeitä. 

Kun Itiksen Faunatar on vastaanottanut oman sertifikaattinsa, on suomalaisia eläinkauppoja sertifioitu yhteensä neljätoista kappaletta. Näistä peräti yksitoista kuuluu Faunatar-ketjuun.

Faunatar Itiksen sertifiointitilaisuus järjestettiin 29.11.2014 Kauppakeskus Itiksen joulunavauksen yhteydessä, kauppakeskuksen keskusaukiolla. Sertifiointitodistuksen luovutti sertifiointityöryhmän puheenjohtaja Paula Hirsjärvi.
 

Lisätietoja:  
Haastattelut: Peppi Mattila / Faunatar Itis

Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmän kotisivut: www.eesp.fi
sertifiointityöryhmän puheenjohtaja Paula Hirsjärvi paula.hirsjarvi@helsinki.fi