Chinchilla

Myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia pikkulemmikeitä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien saatavuuksista, hinnoista ja hoidosta, sekä esittelee näiden nappisilmien tarvitsemia tuotteita mielellään. Tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!
Hoito-ohjeemme pohjautuvat Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmään, lisätietoja: www.eesp.fi.

CHINCHILLA
Chinchilla laniger

Tämä alun alkaen Andien vuoristoista kotoisin oleva jyrsijä asustaa luonnossa suurissa laumoissa ja lemmikkinäkin kaipaa lajitoverin seuraa.
Chinchilla on aktiivisimmillaan öisin ja hämärällä.

Chinchillan ja  ihmisen yhteinen taival alkoi jo 1400-luvulla, jolloin Chin-cha-intiaanit käyttivät näitä eläimiä niin niiden turkin, kuin lihankin vuoksi. 
1500-luvulla espanjalaiset valloittajat ihastuivat chinchillojen pehmeään turkkiin ja innostus chinchillaturkiksiin alkoi levitä  eurooppalaisten  tietoisuuteen.   
1700-1800-lukujen vaihteessa turkiksisista tuli  eurooppalaisten kuningasperheiden ja aatelien ylellisyystuote. Yhden turkin tekoon tarvittiin jopa 100 chinchillaa, tästä syystä chinchillaa uhkasi sukupuuttoon kuoleminen  1800-luvun lopulla ja sen pyydystäminen kiellettiin.
Chinchillan menestystarina lemmikkinä alkoi 1918,  kun kaivosinsinööri Mathias F.  Chapman osti Chilestä itselleen elävän chinchillan, jonka  eräs paikallinen asukas oli pyydystänyt. Eläimeen ihastunut Chapman sai suuren   vaivannäön  ja  vuosien uurastuksen tuloksena tuotua Kaliforniaan ensimmäiset 11 chinchillaa 21.2.1923. Näistä chinchilloista on koko lemmikkieläiminä  pidetty  chinchillakanta  peräisin. 
Suomeen  ensimmäiset  chinchillat  saapuivat  vuonna 1957.

Chinchilla on hyvin pitkäikäinen eläin: keski-ikä on noin 10-15-vuotta, mutta se saattaa elää yli 20-vuotiaaksi.
Täysikasvuinen  chinchilla  painaa  500-1000 grammaa.
Chinchillat elävät suurissa laumoissa   ja lemmikkinäkin se tarvitsee lajitoverin seuraa. Helpoin vaihtoehto on sisaruspari, mutta  usein nuorten chinchillojen totutus toisiinsa onnistuu hyvin. On parasta hankkia samaa sukupuolta  olevia chinchilloja tai esimerkiksi kastroitu uros,  jonka  kaveriksi  hankitaan naaras. Kaksi  urostakin voi tulla hyvin toimeen, jos hajuetäisyydellä ei ole naaraita. Leikkaamatonta pariskuntaa ei kannata pitää jatkuvasti yhdessä, sillä jatkuva  poikiminen on chinchillanaaraalle hyvin raskasta.

PITOPAIKKA

Chinchilla ei ole häkkieläin, vaan sitä tulee pitää vapaana huonetilassa. Chinchilla liikkuu luonnostaan hyppimällä ja juoksemalla, mihin ei ole mahdollisuuksia suuressakaan häkissä. Sille olisi mieluisinta olla vapaana erityisesti öisin, mutta aina se ei ole mahdollista. Chinchilla häkin pohjapinta-ala  saisi olla  vähintään 100  x 80  cm. Liian  isoa häkkiä  ei voi hankkia ja mitä enemmän aikaa  chinchilla häkissä joutuu viettämään, sen suurempi tulee häkinkin olla.
Chinchilla nauttii kiipeilystä, joten häkin tulee olla korkea. Chinchillahäkin vähimmäiskorkeuden tulisi olla ainakin 100 cm, mutta  mitä  korkeampi  häkki on, sen parempi. Varmista häkin riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
   Häkki sijoitetaan vedottomaan paikkaan, mielellään pöydän korkeudelle tai hieman ylemmäksikin. Häkin paikkaa valitessa on hyvä muistaa, että päiväsaikaan chinchilla kaipaa rauhaa, joten häkin paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa, toisaalta ei “siellä ihan viimeisessä nurkassakaan”, sillä chinchillat tarkkailevat mielellään perheenjäsenten toimia.
   Häkkiä  ei  saa  laittaa  patterin viereen  tai  paikkaan, johon  aurinko  pääsee  suoraan  paistamaan.  Sopiva lämpötila  on 15-25 C, aina alle 30 C.
   Chinchillan tulee päästä  jaloittelemaan häkkinsä  ulkopuolelle päivittäin.Tämä  onnistuu  ulkoiluttamalla chinchillaa  turvallisessa  huoneessa.  Huomioi chinchillaa  ulkoiluttaessasi  ainakin  seuraavat seikat:
- Myrkylliset  huonekasvit on  syytä siirtää huoneesta pois, sillä chinchilla ei  osaa  tunnistaa  kasvien  myrkyllisyyttä, vaan syö niitä, jos ne sen mielestä  maistuvat hyvältä.
- Sähkö-ja  puhelinjohdoton syytä piilottaa, sillä ei ole tavatonta, että chinchilla niitä nakertelee.
- Koirat, kissat  ja muut lemmikit saattavat vahingoittaa chinchillaa, mikäli ne jätetään yksin samaan huoneeseen, joten chinchillan on turvallisinta olla erillään muista lemmikeistä silloin kun muu perhe on poissa.
Valvottunakin chinchilla voi  kokea  muut  lemmikit  hyvin  stressaaviksi.
- Pienet   lapset saattavat   pahaa tarkoittamatta olla kovakouraisia chinchilloille. Lapsen tulee seurustella chinchillan kanssa vanhempien valvonnan alla.

TARVIKKEET

Chinchillojen tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Kuivikkeena voidaan käyttää kutterin purua tai esim. leppähaketta.
   Häkissä tulee olla useita eri korkeuksilla olevia  tasoja, joille chinchilla voi hyppiä. Chinchillat kiipeilevät myös paksuja, hieman vaakatasossa olevia oksia ja vaikkapa sisalköysiä pitkin.
   Häkkiin laitetaan pesämökkejä ja  piilopaikkoja, sillä hämäräaktiivisena eläimenä chinchilla hakeutuu mielellään suojaan nukkumaan päiväsaikaan. Pesämökkejä tulee olla vähintään yhtä  monta kuin eläimiä on häkissä.
   Lisäksi chinchillalle tulee tarjota  mahdollisuus hiekkakylpyihin, kts. kohta turkinhoito.
   Ruokakupiksi  sopii joko keraaminen, lasinen tai teräksinen kuppi, sillä muovikupin chinchilla nakertaa nopeasti rikki.
   Chinchilla juo hyvin vähän, mutta raikasta vettä tulee silti aina olla sen saatavilla. Juoma-pullossa vesi pysyy puhtaana.

RUOKINTA

Chinchillojen ruokia ja herkkuja myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Chinchillan  ravinto  saattaa  kuulostaa yksipuoliselta: kuivattua timoteipohjaista sekaheinää  ja chinchilloille kehitettyjä ruokapellettejä. Chinchillan elimistö on hyvin herkkä, joten sille ei juuri muuta saa tarjota.
Tuoreruoka kuten vihannekset ja hedelmät aiheuttavat herkälle chinchillalle helposti ripulin, joka voi pahimmillaan olla  sille hengenvaarallista. Myös rusinat, pähkinät ja muut rasvaiset tai sokeriset herkut ovat chinchillalle sopimatonta ravintoa. Jos haluat  antaa  chinchillalle jotain herkkupaloja, anna nimenomaan chinchilloille tarkoitettuja herkkuja, joita saat lemmikkieläinliikkeistä. Tarjoa herkkuja kuitenkin vain maltilla.
Pidä häkissä jatkuvasti  tarjolla siporex-pala ja/tai luonnonoksia, sillä chinchilla tarvitsee kovaa nakerreltavaa pitääkseen jatkuvasti  kasvavat hampaansa  kunnossa.
Lisätietoa chinchillan ruokinnasta voit kysyä Faunatar-ketjun myymälöistä.

PERUSHOITO

Vesi vaihdetaan päivittäin ja lisätään tarpeen  mukaan  heinää  ja kuivaruokaa.
Häkin kuivikkeet vaihdetaan puhtaisiin noin kerran viikossa.
Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden  pesuun  pesuaineita  varmista,  etteivät ne  ole vaarallisia lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä  myydään jyrsijöiden häkkien  pesuun  tarkoitettuja  pesuaineita, joilla ruokakupit, pesämökit ja muut tarvikkeet pestään tarvittaessa.
Chinchillan kynsiä ei leikata.

TURKINHOITO

Chinchillan turkki on erittäin hienolaatuista.  Yhdestä karvatupesta saattaa kasvaa jopa  80 karvaa, tästä syystä turkki on erittäin tiheä ja pehmeä.
Chinchillaa ei saa kastella vedellä, se hoitaa  turkkinsa kylpemällä hiekassa. Kylpyhiekka laitetaan nakertelun kestävään astiaan, jossa eläin mahtuu mukavasti piehtaroimaan. Kylpyastia voidaan pitää chinchillan häkissä jatkuvasti tai tarjota eläimelle kylpymahdollisuus vähintään kolmesti viikossa. Kylpemiseen sopivaa hiekkaa saat Faunatar-myymälöistä.

KÄSITTELY

Parasta seurusteluaikaa  on aamu ja ilta, sillä päiväsaikaan chinchilla mielellään nukkuu. Käsittele chinchillaa rauhallisin liikkein ja juttele sille lempeästi, kun lähestyt sitä. Chinchillaa lähestytään rauhallisesti edestäpäin varoen äkkinäisiätai  ylhäältä päin tulevia liikkeitä, sillä saaliseläimenä chinchilla säikkyisi tällaista. Chinchillan jahtaamista tulee välttää.
Chinchilla nostetaan siten, että eläin seisoo toisella kämmenelläsi samalla kun toinen kätesi tukee eläintä hännän tyvestä. Hännästä roikottaminen saattaa murtaa häntäluun, joten tue aina chinchillan painoa kädelläsi. Ole otteissasi varma, mutta hellä. Kovakourainen käsittely hidastaa eläimen luottamuksen saantia ja lisäksi huonontaa chinchillan turkkia, sillä pelästyessään  se pudottaa karvatupsuja. Pahimmillaan  kovakourainen ja  osaamaton  käsittely voi johtaa chinchillan stressistä aiheutuvaan sydämenpysähdykseen. Chinchillan kesyyntymiseen kuluva aika on hyvin yksilöllistä, mutta kärsivällinen ja eläimen ehdoilla tapahtuva totuttelu palkitaan kyllä aikanaan.

TERVEYS

Yleisimmät terveysongelmat chinchilloilla ovat erilaiset  ruoansulatusongelmat. Mikäli chinchillan papanat  muuttuvat  löysiksi, takertuvat kiinni toisiinsa tai niissä on voimakas haju, on tärkeää selvittää ripulin syy. Muutaman päivän tuleekin tarjota vain vettä  ja kuitupitoista heinää. Aivan yhtä  vakava tilanne on ummetus. Mikäli chinchilla lakkaa papanoimasta, tulee huolehtia, että  se  saa  varmasti riittävästi nestettä, runsaasti   kuitupitoista ravintoa ja liikuntaa. Ummetus voi  olla chinchillalle kohtalokas  bakteerien  alkaessa lisääntyä suoleen juuttuneessa ulosteessa. Mikäli ripuli tai  ummetus pahenee, ei mene ohi kotihoidosta huolimatta  tai chinchillan yleiskunto heikkenee, on otettava nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin. On hyvä myös muistaa, ettei chinchillan  elimistö kestä paastoa ja jo 12 tunnin paasto voi olla chinchillalle kohtalokas.
Chinchillanhampaat ovat avojuuriset, eli ne kasvavat  jatkuvasti. Tästä syystä chinchillalle pitää jatkuvasti  olla jotain  kovaa  nakerreltavaa,  jotta  hampaat  kuluvat. Tähän tarkoitukseen sopivat esimerkiksi lehtipuiden  oksat ja erilaiset jyrsijöille tarkoitetut, turvallisista materiaaleista valmistetut jyrsimislelut. Jos chinchilla ei  jostain syystä pysty  kuluttamaan  hampaitaan, voivat etuhampaat kasvaa liian pitkiksi tai  poskihampaisiin  syntyä  hammaspiikkejä. Useimmiten poskihampaiden piikit oireilevat mm. silmän vuotamisena ja chinchillan syömättömyytenä, sillä  piikit voivat painaa kieltä  ja poskia, jolloin syöminen  sattuu. Poskihampaiden piikit   voidaan todeta vain eläinlääkärin toimesta.

LISÄÄNTYMINEN

Sukukypsäksi chinchilla  tulee 5-7 kuukauden iässä. Naaraan voi astuttaa  ensimmäisen kerran, kun  se  on  noin 10 kuukauden ikäinen. 
Naaraalla  on  kiima 30-50 vuorokauden välein. Lisääntymiseen käytettävien eläinten valinnassa tulee olla tarkkana, sillä  chinchillat voivat kantaa väri -ja turkkimuunnoksesta riippuen erilaisia letaali-geenejä, jotka voivat  aiheuttaa poikasille vaikeita kehitysvammoja.
Chinchilla kantaa  poikasiaan noin 111  vrk.  Poikasia syntyy 1-4 kappaletta. Poikaset painavat syntyessään  30-60  grammaa  ja ne  ovat  hyvin  kehittyneitä: niillä on karvapeite ja niiden aistit ovat hyvin kehittyneet. Vieroitusikä alkaa kuitenkin vasta, kun  poikaset ovat täyttäneet 60 vuorokautta. Uusiin koteihin chinchillan poikaset voivat muuttaa aikaisintaan 12 viikon ikäisinä.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Mikäli chinchilla vaikuttaa  sairaalta, sillä on ripuli tai ummetus, joka ei mene ohi kotihoitokeinoilla tai se lakkaa syömästä, ota yhteyttä eläinlääkäriin ja/tai eläimen myyjään. Yllättävien tilanteiden  varalle on  hyvä  selvittää  jo  ennen chinchillan hankintaa, mistä löydät jyrsijöiden hoitoon erikoistuneen eläinlääkärin.
Lisätietoja chinchilloista saat Faunatar-myymälöistä.

 © Faunatar-ketju.

 

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>