Suomen Kani-ja jyrsijäliitto ry esittelee harrastuksia pikkulemmikeiden kanssa

Harrastuksia jyrsijän ja kanin kanssa – kotikaverista näyttelytähdeksi!

Kanit ja jyrsijät yleisesti

Kanit ja kaikki jyrsijälajit ovat hyvin erilaisia kooltaan, luonteeltaan, eliniältään ja hoitovaatimuksiltaan. Jyrsijää tai kania lemmikiksi halajavan ei tulisikaan vain rynnätä suuna päänä eläinkauppaan valitsemaan suloisinta talttahammasta, vaan ostajan on perehdyttävä etukäteen eri lajien ominaisuuksiin ja vaatimuksiin ja valittava omaan elämäntilanteeseensa ja tarpeisiinsa parhaiten sopiva eläinlaji.
Kania tai jyrsijälajia valitessa mieti esimerkiksi näitä kysymyksiä:
•    Kuinka paljon tilaa sinulla on tarjota lemmikille? Entä mahdollisuuksia vapaana jaloitteluun?
•    Jaksatko sitoutua jopa 10 vuodeksi lemmikin hoitoon, vai sopisiko sinulle lyhytikäisempi lemmikki?
•    Oletko allerginen heinälle? – Toiset jyrsijät syövät heinää, toiset eivät.
•    Onko sinulla aikaa leikkiä seurallisen lemmikin kanssa päivittäin vai sopisiko sinulle sellainen lemmikki jota ei haittaa vaikket ehtisi sen kanssa päivittäin seurustelemaan?
•    Toivotko hajutonta eläintä, vai etkö ole moksiskaan jos lemmikkisi hiukan tuoksahtaa?
•    Haluatko puuhastella lemmikkisi kanssa päiväsaikaan vai illalla ja yöllä – entä häiritseekö yöeläimen asumuksessa kolistelu yöllä?

Jyrsijäyhdistykset

Eri puolella Suomea toimii lukuisia kaneja ja jyrsijöitä harrastavia yhdistyksiä, joiden toimintaan kuuluu luoda yhteyksiä kani- ja jyrsijäharrastajien sekä kasvattajien välille, jakaa tietoa kaneista ja jyrsijöistä, julkaista jäsenlehtiä sekä järjestää toimintaa kuten näyttelyitä ja kursseja. Yhdistykset ovat mahtava tapa tutustua toisiin samasta harrastuksesta kiinnostuneisiin ihmisiin, löytää harrastusmahdollisuuksia oman lemmikkinsä kanssa ja oppia uutta lemmikkinsä hoidosta.

Suomen kani- ja jyrsijäyhdistysten kattojärjestö on Suomen kani- ja jyrsijäliitto ry, jonka alaisuudessa toimivat eri kaneille sekä eri jyrsijälajeille omistautuneet lajiyhdistykset sekä joukko paikallisyhdistyksiä. Yhdistyksiin voivat liittyä kaikki kaneista ja jyrsijöistä kiinnostuneet. Löydä juuri sinulle sopiva yhdistys Kani- ja jyrsijäliiton sivuilta osoitteesta http://www.skjl.net!

Näyttelyt

Kani- ja jyrsijänäyttelyitä on järjestetty Suomessa 1980-luvulta alkaen kaneille, marsuille, hamstereille, kesyhiirille, chinchilloille, kesyrotille sekä gerbiileille ja harvinaisille hyppymyyrille, ja näyttelyissä käyminen on siitä lähtien ollut suosittu harrastus kanien ja jyrsijöiden omistajien parissa. Tänä päivänä kani- ja jyrsijänäyttelyitä järjestetään kuukausittain ympäri maata, ja suurimpiin näyttelyihin kerääntyy kilpailemaan satoja kaneja ja jyrsijöitä.

Näyttelyihin ovat tervetulleita kaikenikäiset ihmiset lemmikkeineen, ja useimpiin näyttelyihin myös katsojat ovat tervetulleita ilmaiseksi tai pientä pääsymaksua vastaan. Näyttelyt ovat hyvä tilaisuus tutustua muihin jyrsijäharrastajiin sekä erilaisten rotujen, lajien ja värien kirjoon.

Useimmat näyttelyt jaetaan ulkomuotoluokkaan eli viralliseen luokkaan sekä lemmikkiluokkaan eli pet-luokkaan. Ulkomuotoluokassa puhdasrotuisia yksilöitä arvostellaan ulkonäön eli värin, turkin ja rakenteen perusteella verraten niitä standardiin eli rotumääritelmään, ja kauneimmat yksilöt voittavat. Lemmikkiluokka on nimensä mukaisesti tarkoitettu lemmikkiominaisuuksissa kilpailemiseen, ja siinä eläimen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat luonne, yleiskunto, turkki ja omistajalta saatu hyvä hoito. Lemmikkiluokat ovat avoimia kaikenlaisille yksilöille karvaan katsomatta, ulkomuotoluokassa osallistumiseen voidaan näyttelystä ja eläinlajista riippuen vaatia esimerkiksi rekisteritodistus tai tunnistemerkintä.

Eläimet viedään näyttelyyn kuljetuslaatikoissa, ja niitä arvostelevat perusteellisen koulutuksen saaneet tuomarit. Eläinten ei tarvitse osata temppuja, vaan niiden on oltava kesyjä ja tottuneita ihmisiin niin, että tuomari voi helposti tutkia niiden ulkomuotoa ja yleiskuntoa. Arvostelu toteutetaan pisteellisenä tai sanallisena arvosteluna, jonka jälkeen parhaimmat eläimet palkitaan esimerkiksi pokaaleilla, ruusukkeilla, palkintokorteilla tai tuotepalkinnoilla.  

Joissakin näyttelyissä järjestetään myös hauskoja leikkimielisiä kilpailuja kuten agilityä, kurkunsyöntiä, parikisoja, silppuamiskisoja sekä hamstrauskilpailuja.

Tutustu näyttelykalentereihin ja osallistumisohjeisiin lajiyhdistyksien sivuilla:
•    Kaniininkasvattajat ry LINKKI >>
•    Suomen lemmikkikanit ry LINKKI>>
•    Suomen hamsteriyhdistys ry LINKKI>>
•    Suomen näyttely- ja lemmikkihiiret ry LINKKI>>
•    Suomen gerbiiliyhdistys ry LINKKI>>
•    Suomen kesyrottayhdistys ry LINKKI>>
•    Suomen lemmikkichinchillat ry LINKKI>>

Myös paikallisyhdistykset järjestävät näyttelyitä, tutustu omaan paikallisyhdistykseesi!
•    Etelä-Pohjanmaan jyrsijäyhdistys ry  LINKKI>>
•    Jyväskylän kani- ja jyrsijäyhdistys ry LINKKI>>
•    Lounais-Suomen kesyrotat ry LINKKI>>
•    Oulun seudun jyrsijäharrastajat ry LINKKI>>
•    Pirkanmaan nakertajat ry LINKKI>>
•    Pohjois-Pohjanmaan kani- ja jyrsijäyhdistys ry LINKKI>>

Agility ja estehyppy

Agilityä ja estehyppykilpailuja järjestetään kaneille sekä kesyrotille. Ne muistuttavat koirien agilitykilpailuja, mutta esteet ja kilpailutyyli on räätälöity pienille talttahampaille sopivaksi. Etenkin kanien estehypyllä on pitkät perinteet, sillä sitä on harrastettu Ruotsissa jo 1970-luvulta alkaen ja Suomeen se on rantautunut 1990-luvulla.

Esteratoja voi harjoitella myös kotona itse rakennetuilla esteillä herkkupalkkion sekä naksuttimen avulla. Muistathan, että harrastuksen on oltava mukavaa niin omistajalle kuin lemmikillekin, joten lemmikkiä ei saa väkisin pakottaa puuhaamaan jotain mistä se ei pidä. Myös pikkujyrsijät kuten hamsterit ja hiiret voivat oppia ylittämään esteitä. Hyviä esteitä voi askarrella esimerkiksi pahvilaatikoista, kepeistä ja talouspaperihylsyistä.

Kanien estehyppykilpailuja järjestää Suomen Estekanit ry, rotta-agilityyn voi tutustua Suomen Kesyrottayhdistys ry:ssä.