Suomen kesyrottayhdistys ry esittelee: kesyrottien agility

Kesyrotat ovat luonnostaan älykkäitä, sopeutuvaisia ja oppivaisia lemmikkejä. Niillä on huono näkö, mutta ne suunnistavat erittäin tarkan hajuaistinsa avulla, mikä auttaa muunmuassa muistamaan kulkureitin josta ne ovat aiemmin kulkeneet. Rotat rakastavat myös kiipeilyä ja ovat uteliaita ympäristöstään, siksi agility on erittäin mukavaa puuhaa rotalle ja vaikkapa kiva aktiivinen harrastus omien lemmikkirottien kanssa.

Miten kesyrotta suorittaa agilityä?
Kesyrottien agility on helppoa, rottaa ohjataan radalla joko käsillä, makupaloilla ja/tai äänellä, missään vaiheessa rottaa ei saa pakottaa tai säikäyttää kulkemaan eteenpäin tai suorittamaan esteitä. Rotta yleensä menee ensiksi haistellen ja varovasti eteenpäin, joskus myös jotkin esteet voivat hieman jännittää, jos rottaa pelottaa niin kannattaa yrittää estettä myöhemmin ja ottaa syliin vaikka rapsutteluun hetkeksi. Joskus myös rotalle kuten ihmisillekin tulee huonoja päiviä jolloin agility ei maistu, yritä silloin vaikka joku toinen päivä uudestaan.

Mistä agilityesteet on tehty ja mistä niitä saa?
Hyväksi todettu materiaali esteille on vaneri, jotka on maalattu ihan tavallisella huonekalumaalilla. Vaneri on sopivan kestävää ja maalattuna kestää myös hieman pesua ja pyyhkimistä. Omia esteitä voi rakennella vaikkapa myös puusta ja pellistä, tarkasta vain ettei esteissä ole mitään terävää joka voisi vahingoittaa rottaa. Valmiina myytäviä agilityesteitä on vaikea löytää, , mutta joskus joku saattaa myydä vanhoja esteitään vaikkapa kirpputoreilla tai jos on mahdollisuus niin esteet voi myös itse rakentaa.

Minkälaisia esteet ovat?
Suomen Kesyrottayhdistys ry on suunnitellut agilityesteet joita käytetään näyttelyiden yhteydessä useimmiten järjestettävissä agilitykilpailuissa. Niihin kuuluu silta (1), A-este (2), tunneli (3), köysieste (4) ja keinueste (5). Champion-luokassa on lisäksi pujottelueste ja hyppyeste (ei kuvaa saatavilla).

Onko olemassa kesyrottien agilitykilpailuja ja missä niitä järjestetään?
On kyllä, agilitykilpailuissa on aina viisi estettä, jotka sijoitetaan yleensä isolle pöydälle ylemmässä kuvassa luetellussa numerojärjestyksessä ja rataa kierretään aina vastapäivään (champion-luokassa kulkusuunta arvotaan kuten myös viisi suoritettavaa estettä ja missä järjestyksessä ne suoritetaan). Radan viisi nopeiten suorittanutta rottaa saavat pisteitä sijoituksensa mukaan, kolmelle parhaalle jaetaan lisäksi ruusuke. Agilitytuomari jakaa myös tuomarin suosikki-ruusukkeen rotalle jonka suorituksesta tai olemuksesta on erityisesti pitänyt sekä myös erikoispalkintoja joillekin rotille jotka on esimerkiksi hassutelleet jotain suorituksessaan.

Agilitykilpailuissa on kolme luokkaa: urosten ja naaraiden luokka sekä kilpailuissa jo aiemmin kilpailleet sekä 45 pistettä keränneet agility champion-rotat omassa champion-luokassaan. Kukin luokka juostaan erikseen ja mainitussa järjestyksessä. Kilpailuihin saa osallistua väriin ja karvamuunnokseen katsomatta kaikki rotat, kuitenkin näyttelysääntöjen mukaan eli rotan pitää olla vähintään 2kk vanha, terve ja kiltti, ja tällä hetkellä näyttelyihin saa osallistua sileäkarvaiset ja rex-turkkiset kesyrotat.

Kilpailun kulkua valvoo ja tuomaroi kesyrottayhdistyksen hyväksymä ja kouluttama virallinen agilitytuomari ja kilpailussa on myös ajanottaja joka ottaa aikaa kunkin rotan suorituksesta. Ennen kilpailun alkua rata yleensä kootaan paikalleen ja jokaisella on mahdollisuus käydä radalla harjoittelemassa ja kokeilemassa. Jokaisella rotalla on kaksi yrityskertaa, yleensä toisella juoksukerralla rotta juoksee radan jo varmemmin ja paremmin kun muistaa kulkeneensa reitillä jo aiemmin. Jos rotta hyppää pois esteeltä tai yrittää kiertää, se nostetaan takaisin suoritettavan esteen eteen. Uroksille annetaan maksimiaika suoritukselle joka on 2 minuuttia ja 30 sekuntia, naarailla ja agilitychampion-luokassa aikaa on 2 minuuttia, jos rotta ei ole suorittanut kyseisessä ajassa rataa loppuun, se ei saa hyväksyttyä aikaa.

Voinko harjoitella kesyrottani kanssa agilityä kotona?
Tottahan toki, voit myös rakentaa pahvista ja muista materiaaleista erilaisia esteitä ja vain mielikuvitus on rajana. Kaikista paras olisi jos saat esteradan rakennettua pöydän päälle mutta myös lattialle, varmista vain ettei lattia ole kovin kylmä ja ettei rottasi saa vetoa vilustumisen varalta. Voit myös kokeilla erilaisia tapoja houkutella rottaa kulkemaan eteenpäin, yleisin tapa on takapään hellä rapsuttelu ja suulla maiskuttelu mutta myös makupalat ja koirienkin koulutuksessa käytettävä naksutin ovat hyviä vaihtoehtoja. Huomio, että rotta ei kovin kauan jaksa kerrallaan, pitäkää vaikka syli- tai herkkutaukoja ja kokeilkaa myöhemmin tai seuraavana päivänä uudelleen ja pitäkää hauskaa!

Mistä saan lisätietoja agilitystä?
Suomen kesyrottayhdistyksellä on tällä hetkellä kolme agililityvastaavaa joiden yhteystiedot löytyvät yhdistyksemme sivuilta kohdasta ”toimihenkilöt”. Ota rohkeasti yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse jos sinulla on kysyttävää kesyrottien agilitystä ja vaikkapa seuraavasta mahdollisesta kilpailusta.
Agilityvastaavat toimikaudella 2016:

–    Piia Niemelä
–    Petra Pajunen
–    Riika Ruokolainen

Ohessa vielä hieno ja havainnollistava video kesyrottien agilitystä, joka on kuvattu yhdistyksemme näyttelystä harjoittelutilanteessa ennen kilpailun alkua. Kuvaaja Miira Bruun ja omistaja Suvi Lehto rottansa kanssa.

Teksti: Petra Pajunen/ SKeY ry:n agilityvastaava
Suomen kesyrottayhdistyksen kotisivut: www.kesyrottayhdistys.fi