Degu

Myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia pikkulemmikeitä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien saatavuuksista, hinnoista ja hoidosta, sekä esittelee näiden nappisilmien tarvitsemia tuotteita mielellään. Tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!
Hoito-ohjeemme pohjautuvat Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmään, lisätietoja: www.eesp.fi.

DEGU l. Torvimyyrä
Octodon degus
(Engl. Degu)

Luonnossa degu elää suhteellisen karuissa olosuhteissa Andien vuoristossa Chilessä, 1,5 km merenpinnan yläpuolella.
Degut elävät yhteisöissä, joissa voi olla alle 10 degua, mutta jopa satojen degujen laumat ovat mahdollisia. Keskimäärin lauma käsittää 60 degua hehtaarilla.
Degut ovat päiväaktiivisia, eniten ne ovat liikkeellä aamulla ja illansuussa.
Degu on perusväritykseltään agouti, eli sen turkki on selästä tummanruskea mustalla tikkauksella ja  sen vatsa  on väriltään vaalea. Turkin pohjaväri on harmaa. Nykyisin  jalostuksen  tuloksena  deguistakin  on  saatavana  useita  erilaisia värimuotoja.
Degun  häntä  on  pitkä  ja  hännän päässä on veikeä tupsu.
Degu muistuttaa  ulkoisesti  gerbiiliä, mutta on kooltaan suurempi. Degun pituus kuonosta  hännän  tyveen  on  25-30 cm,  hännän  pituus  on  8-13  cm.  Painoa  degulle kertyy 170-300 g. 
Degujen  keski-ikä  on noin 5  vuotta, mutta  yli  10-vuotiaaksikin degu  voi elää.
Degu on  älykäs,  touhukas,  seurallinen  ja  vauhdikas,  joten se kaipaa elämäänsä seuraa ja virikkeitä, jotta se voisi  hyvin. Koska  degu on laumaeläin, tulee niitä hankkia aina vähintään kaksi. Pariskuntana pidettynä degut voivat  kuitenkin  lisääntyä  jatkuvasti, mikä ei ole niille  hyväksi, joten paras on hankkia samaa sukupuolta olevia eläimiä. Kaksi urosdeguakin tuleeleensä  mainiosti toimeen, jos niiden hajuetäisyydellä ei ole  naaraita.  Aikuisena edes naaraat eivät välttämättä totu uusiin  lauman  jäseniin,  joten  ne on hyvä valita joko samasta poikueesta tai totuttaa degut toisiinsa jo luovutusiässä.

PITOPAIKKA

Degut  ovat  hyvin  touhukkaita  eläimiä. Ne kaivelevat ja kiipeilevät mielellään. Häkin tai terraarion minimikokona kahdelle eläimelle voidaan pitää pohjaltaan 100  x  50  cm  kokoista häkkiä, jossa on korkeutta 80 cm tai ylikin, mieluiten noin 100 cm. Jos  eläimiä  hankitaan  useampia,  tilantarve luonnollisesti kasvaa. Degut ovat ketteriä  ja  melko näppäriä karkaamaan, joten pitopaikan  tulee  olla  ehdottoman pakovarma. Jos  päädytään  lasiterraarioon, tulee huolehtia,  että  siinä  on riittävän hyvä ilmanvaihto. Joissakin häkeissä voi olla muoviosia, tällöin  on  varmistuttava, ettei degu pääse muoviosia jyrsimään. Varmista  terraarion  riittävä  koko ja   soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Asumus sijoitetaan  vedottomaan paikkaan, jonne  aurinko  ei pääse suoraan  paistamaan.  Häkin  paikka ei ole huoneiston levottomimmassa paikassa,  toisaalta ei “siellä  ihan viimeisessä nurkassakaan”, sillä degut ovat   uteliaita  pikkueläimiä  ja tarkkailevat mielellään perheenjäseniään. Lisäksi degujen voi  valvotusti  antaa jaloitella  huoneiston  lattialla, kunhan  alue on deguille turvallinen. Lemmikkieläinliikkeissä myydään pikkujyrsijöille tarkoitettuja aitauksia, jotka  sopivat degujen ulkoiluttamiseen hyvin.

TARVIKKEET

Degujen tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Pohjamateriaaliksi  sopii  esimerkiksi kutterinpuru tai hamppuhake, jota  laitetaan niin  reilu  kerros, että  degut  voivat siinä  kaivella. Osa, tai kaikki, pohjamateriaalista vaihdetaan puhtaaseen  ainakin kerran viikossa. Purun  lisäksi  häkissä  voidaan  lisänä käyttää olkea, heinää  tai  ekokuitua. Deguille tulee  järjestää  mahdollisuus  piilotella, tähän sopivat lemmikkieläinliikkeissä myytävät puumökit. Pesämökkejä  tulee olla vähintään  saman verran  kuin  eläimiä ja  niiden tulee olla niin suuria,  että kaikki  eläimet  mahtuvat  niihin  vaivatta  samaan  aikaan, jotteivat degut ala nahistella niistä. Lisäksi tulee tarjota erilaisia kiipeilymahdollisuuksia,  kuten  tikapuita, oksia, tasoja ym. Puhtaasta paikasta kerätyt  lehtipuiden oksat sopivat mainiosti, degut myös  nakertelevat niitä  mielellään. Nakertelu on deguille mieluista ajanvietettä, joten terraariossa  tulee  olla  tarpeeksi esimerkiksi pahvirullia, oksia, paksua olkea, puisia somisteita jne. Degut nakertelevat  nopeasti rikki muoviset tavarat kuten muoviset pesämökit, joten niitä ei deguilla kannata käyttää. Elimistöön  joutuessaan  voi  muovipala  aiheuttaa  vakaviakin ongelmia. Juoksupyörä ei ole deguille paras virike, sillä  suuressakin  juoksupyörässä degut  voivat  loukata  häntänsä. Lisäksi  juoksupyörästä  voi tulla  kiistaa, jos degut pyrkivät   siihen samaan  aikaan. Parempi vaihtoehto on vapaana  juoksutus  tai  tarpeeksi suuri juoksulautanen.
Lisäksi  häkissä  tulee  olla  juomapullo, tai muu vesiastia, sekä ruokakuppi.
Degut  hoitavat  turkkiaan kylpemällä  hienolaatuisessa hiekassa. Kylpyhiekaksi  sopii chinchillan kylpyhiekka, jota myydään  lemmikkieläinliikkeissä. Hiekkaa  laitetaan muutaman sentin paksuudelta  tukevaan,  mielellään  keraamiseen  astiaan,  jonka  sisällä  degu  vaikeuksitta  mahtuu  pyörähtelemään. Hiekkakylpy  tulisi  tarjota  deguille  ainakin  muutaman  kerran  viikossa,  mielellään joka päivä.

RUOKINTA

Degujen ruokia ja herkkuja myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Degut syövät  luonnossa  pääasiassa kasvien  kuoria, mukuloita ja heinää. Niiden ruokinta onkin suhteellisen yksinkertaista. Pääruoksi soveltuvat deguille tarkoitetut täysrehuseokset sekä erilaiset sekoitukset, mutta myös chinchilloille  tarkoitetut täysrehut  sekä  muut  chinchillan ruoat käyvät.  Kuivattua  timoteiheinää  tulee  olla  jatkuvasti  degujen  saatavilla. Lisäksi deguille  voi  tarjota  esimerkiksi kuivattuja yrttejä.
Degun  elimistö  ei  osaa  käsitellä fruktoosia eli hedelmäsokeria, joten rusinoita, hedelmiä  ja  muita sokeripitoisia ruokia  ei  deguille  saa  antaa lainkaan - degut ovat herkkiä sairastumaan diabetekseen, joka lyhentää elinikää huomattavasti.
Degun hampaat   kasvavat jatkuvasti, joten ne tarvitsevat jatkuvasti työtä pysyäkseen  kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja  nakerteluun  ovat  esimerkiksi  lehtipuiden  oksat  ja  lemmikkiliikkeissä   myytävät  puiset virikkeet. Lisävitamiineja degulle voidaan tarjota,  mikäli  sillä  on  poikaset, se on vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen.
Lisätietoa degujen ruokinnasta voit kysyä  lähimmästä Faunatar-myymälästäsi.

PERUSHOITO

Vesi vaihdetaan päivittäinja lisätään tarpeen mukaan heinää ja   kuivaruokaa.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin  noin  kerran  viikossa. Älä vaihda kaikkia  kuivikkeita uusiin, äläkä  pese  häkkiä  useammin  kuin kerran kuukaudessa, sillä  tuttujen hajujen katoaminen  on deguille hyvin  stressaavaa ja  voi  pahimmillaan johtaa  tappeluihin. Laita siis siivouksen  jälkeenkin  jonkin  verran vanhoja kuivikkeita häkkiin.
Ruokakupit,   pesämökit   ja   muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun  pesuaineita  varmista, etteivät ne ole vaarallisia  lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä myydään jyrsijöiden  häkkien pesuun tarkoitettuja pesuaineita.
Kynsien  leikkaaminen on vain harvoin tarpeen, sillä kaivaessaan ja kiipeillessään degut  kuluttavat  kyntensä   tehokkaasti. Mikäli kynnet vaikuttavat pitkiltä  voi niitä varovasti  lyhentää, kysy  neuvoa Faunattaren henkilökunnalta.
Rokotuksia  ei  tarvita, yleensä ei madotustakaan.   

KÄSITTELY

Degut kesyyntyvät  yleensä  melko helposti  ja  tottuvat hyvin  käsittelyyn.
Degua tulee  käsitellä  rauhallisin  ja  hellävaraisin,  mutta  varmoin ottein. Eläin nostetaan  kahdella kädellä siten, että  painoa tuetaan  toisella  kädellä  vatsan  alta toisen käden turvatessa selkäpuolelta  eläimen   paikallaan  pysymisen. Usein käsittelyyn  tottumaton degu on helpoin  poimia  asumuksesta  esim. virikeputken  sisällä.  Etenkin  vasta kotiutunutta degua on hyvä käsitellä lattian tasalla.
Degua tulee  aina  lähestyä  rauhallisesti  sivusta,  sillä  se  on  saaliseläin ja  nopeat  liikkeet  voivat  säikäyttää sen.
Degua ei koskaan saa nostaa hännästä,  sillä häntä  voi  vaurioitua ja hännän pää jopa irrota. Irronneen osan tilalle ei enää kasva uutta.
Lasten  on parasta käsitellä degua aina  aikuisen  valvonnassa,  jottei  se pääse karkaamaan.

LISÄÄNTYMINEN

Degu-urokset tulevat  sukukypsiksi noin 10-viikkoisina. Naaraat voivat olla sukukypsiä  jo  6-viikkoisina, mutta degunaarasta ei tule astuttaa ennen vuoden ikää.
Lisäännyttämiseen käytettävien degujentulee  olla hyvässä  kunnossa, terveitä ja hyväluontoisia.
Degunaaras saa yleensä kaksi poikuetta  vuodessa, mutta on mahdollista,  että  se  tulee  tiineeksi useamminkin.  Urosta  ja  naarasta  ei tästä  syystä  ole  hyvä  jatkuvasti  pitää  yhdessä,  sillä  jatkuva  tiineys  ja poikasten hoito on emolle raskasta.
Naaraan  kantoaika  on  87-93  vuorokautta.  Poikasia  syntyy yleensä 4-6 kappaletta. Poikaset  ovat hyvin kehittyneitä: niillä on karvat, niiden silmät  ovat  auki  ja  ne  kuulevat.  Poikaset aloittavat kiinteän ruoan syömisen  hyvin  varhain, mutta emo imettää niitä 4-viikkoisiksi asti. Luovutusikä alkaa, kun poikaset ovat 6-8-viikkoisia.
Huomioithan  että tämä lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten tutustu huolellisesti lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Äkillisesti  alkanut  aggressiivinen käytös  voi  olla  merkki  siitä, että degu on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli eläin vaikuttaa sairaalta, on ruokahaluton, apaattinen tai  käyttäytyy  omituisesti, ota  yhteyttä eläimen myyjään ja/tai jyrsijöihin perehtyneeseen   eläinlääkäriin.   Yllättävien  tilanteiden  varalle on hyvä selvittää  jo  etukäteen,  mistä  löydät jyrsijöiden hoitoon  perehtyneen eläinlääkärin.
Lisätietoja saat Faunatar-myymälöistä.

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>