Eläinten Viikko 2020

Historia

Maailman Eläintenpäivän "isäksi" voi kutsua Heinrich Zimmermannia, joka oli saksalaisen Mensch und Hund (Mies ja koira) -lehden kustantaja ja toimittaja. Zimmermann oli eläinoikeusaktivisti, joka kirjoitti kahden viikon välein ilmestyvässä lehdessään eläinten oikeuksista. Hän myös julkaisi aikanaan suosiota saavuttaneet Lexicon for Friends of Dogs ja Animal Brother - kirjat.
   Lokakuun neljäs valittiin juhlapäivän päivämääräksi eläinten ja eläintarhojen suojeluspyhimyksen, Franciscus Assisilaisen (1181-1226) muistopäivän mukaan. Legendan mukaan Franciscus pystyi puhumaan eläinten kanssa, josta syystä hänet patsaissa ja maalauksissa tyypillisesti kuvataan eläinten kanssa. Hän kuoli 4.10., josta täten tuli hänen muistopäivänsä.
   Heinrich Zimmermann järjesti Berliinissä 24.3.1925 ensimmäisen Maailman Eläintenpäivä-tapahtuman, johon osallistui yli 5000 ihmistä. Mutta miksi päivää vietettiin maaliskuussa, eikä lokakuussa? Syy oli yksinkertainen. Tuohon aikaan Berliinissä oli vain yksi paikka, jonne tuhannet ihmiset mahtuivat samaan aikaan paikalle: paikallinen Sport Palace-urheilukeskus. Lokakuu ei kuitenkaan sopinut Sport Palacen puolesta tapahtumapäiväksi, joten maaliskuu valittiin sen sijaan. Muutaman vuoden ajan tapahtumaa vietettiin maaliskuussa - ilmeisesti vain siksi, että näin oli tehty ennenkin. Vihdoin vuonna 1929 Maailman Eläintenpäivän tapahtumaa vietettiin ensimmäisen kerran oikeana päivänä, lokakuun neljäntenä, jona se on siitä lähtien pysynytkin.
    Zimmermann työskenteli väsymättä Maailman Eläintenpäivän edistämiseksi. Lopulta, toukokuussa 1931 kansainvälisessä eläinsuojelujärjestöjen kongressissa Italiassa, Firenzessä, hänen ehdotuksensa siitä, että 4.10. olisi virallisesti maailmanlaajuinen Maailman Eläintenpäivä, hyväksyttiin yksimielisesti.
 

Mitä Maailman Eläintenpäivällä halutaan saavuttaa?

Maailman Eläintenpäivän virallinen verkkosivusto www.worldanimalday.org.uk tiivistää tavoitteen näin:
MISSION: to raise the status of animals in order to improve welfare standards around the globe 
(Vapaasti suomennettuna: TAVOITE: vahvistaa eläinten asemaa, jotta eläinten hyvinvoinnin taso paranisi maailmanlaajuisesti)

Mahtava ja edelleen ajankohtainen tavoite. Edelleenkin löytyy työsarkaa ihmisten asenteissa eläimiä kohtaan, parannettavaa eläinten oloissa - etenkin maailmanlaajuisesti ajatellen - on paljon. Maailman Eläintenpäivä yhdistää eläinihmiset, yhdistykset ja muut tahot maailmanlaajuiseksi voimaksi, jonka avulla maailmasta rakennetaan parempaa paikkaa kaikille eläimille. Eläimiä juhlitaan ja muistetaan ympäri maailman, riippumatta kansalaisuudesta, uskonnosta, uskomuksesta tai poliittisesta ideologiasta. Maailman Eläintenpäivä lisää ihmisten tietoisuutta eläinten oikeasta kohtelusta ja luo maailmaa, jossa eläimet ymmärretään tunteviksi olennoiksi, joiden hyvinvointi tulee aina ottaa huomioon.

Eläintenpäivästä alkaa Eläinten Viikko, jota on Suomessa vietetty SEYn aloitteesta vuodesta 1959 lähtien.

 

Faunattaren teemana Eettinen Eläinkauppa

Faunatar on osallistunut Eläinten viikkoon joka vuosi järjestämällä Hyvän Tahdon Lisko-kampanjan. Kampanjassa ketjun myymälöistä voi ostaa Hyvän Tahdon Lisko-tuotteita, joiden tuotosta osa luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Tänäkin vuonna hyväntekeväisyyskohteemme on Eettisen Eläinkaupan sertifiointiporojekti, lyhyemmin EESP.

EESP
EESPin tavoitteena on kehittää eläinkauppa-alaa, eläinten hyvinvointia myymäläoloissa, henkilökunnan osaamista ja luotettavan tiedon jakamista.
Näihin tavoitteisiin pyritään laatusertifikaattijärjestelmän avulla. Asiantuntijat ovat laatineet eläinkaupoissa myytäville eläinlajeille tai lajiryhmille hoito- ja olosuhdestandardit, joiden noudattamiseen sitoutuminen on edellytys sertifikaatin saamiselle. Sertifioidussa liikkeessä myynnissä olevilla eläimillä on lajinmukaiset ja eläinsuojelulainsäädännön edellyttämiä minimivaatimuksia paremmat olosuhteet. Järjestelmään kuuluvat myös lemmikkien omistajille suunnatut hoito-ohjeet, jotka jaetaan asiakkaalle viimeistään eläimen hankinnan yhteydessä.

Mistä sertifikaatti kertoo?
Eettisen Eläinkaupan sertifikaatti myönnetään vain niille eläinkaupoille, joissa aivan erityisesti panostetaan eläinten hyvinvointiin. Sertifioidussa myymälässä ei myydä luonnosta pyydystettyjä nisäkkäitä tai lintuja, eikä eläimiä, joiden jalostetut ominaisuudet aiheuttavat eläimelle kärsimystä. Eläinten pitopaikkojen koot, virikkeistys, ruokinta ja moni muu seikka huomioidaan sertifioinnissa tarkemmin kuin Suomen eläinsuojelulaki edellyttäisi. Liikkeen ovelle kiinnitetty keltainen tähti osoittaa myös, että henkilökunta on asiantuntevaa ja myytävät tarvikkeet asianomaisille lajeille sopivia.

Sertifikaatteja Faunattariin
Sertifiointeja tehdään rauhalliseen tahtiin, kunkin myymälän arviointiin menee oma aikansa. Jo useat Faunatar-myymälät ovat oman sertifikaattinsa saaneet ja sertifioimme loputkin myymälämme sitä mukaa kuin aikataulut antavat myöten. Kannustamme jokaista suomalaista eläinkauppaa panostamaan eettisyyteen ja osoittamaan sen tällä arvostetulla sertifikaatilla. Näin saamme yhdessä suomalaisen eläinkaupan sille tasolle, jonka jokainen lemmikki ansaitsee.