Lemmikeille uusi vuosi ei aina ole juhlaa

Vuosi 2021 lähenee loppuaan ja uuden vuoden juhlahumu kolkuttelee jo ovella. Kaikille vuoden vaihtuminen ei kuitenkaan ole pelkkää juhlaa, sillä vaikka raketit ovat ihmissilmään erittäin kauniita, välkkyvät valot ja äkilliset, paukkuvat äänet ovat erittäin pelottavia paitsi luonnoneläinten, myös monien lemmikkien mielestä. Lemmikin uudenvuoden stressiä ja pelkoa voi onneksi lievittää helposti kodin valmisteluin sekä tarvittaessa erilaisin tuottein. Aloita valmistautuminen uuteen vuoteen jo hyvissä ajoin ja huomioi, että monien feromoni- ja luonnontuotevalmisteiden käyttö on suositeltavaa aloittaa jo joitakin päiviä ennen varsinaista uuden vuoden päivää.

Mikäli lemmikki joudutaan jättämään yksin kotiin, huolehdi että ikkunat on peitetty ja mahdolliset sälekaihtimet suljettu. Lemmikin oloa voi helpottaa jättämällä esimerkiksi radio tai televisio päälle hiljaisella äänenvoimakkuudella. Varmista että lemmikillä on mahdollisuus vetäytyä halutessaan kokonaan piiloon. Pyri ajoittamaan koiran kanssa ulkoilu ilotulitteiden sallitun ampumisajan (klo 18.00 - 02.00) ulkopuolelle ja tarkista huolellisesti jo etukäteen, että koiran ulkoiluvarusteet kestävät, vaikka koira säikähtäisikin mahdollisia ilotulitteita. Paukkuarka koira kannattaa kytkeä kaksipäisellä taluttimella esimerkiksi valjaiden ja pannan yhdistelmään, jolloin toisen mahdollisesti pettäessä koira ei pääse karkaamaan. Jo etukäteen kannattaa tallettaa puhelimeen myös Etsijäkoiraliiton numero ja kurkata sivuilta vinkit karanneen lemmikin etsintään. 

Lemmikin oloa voi helpottaa myös erilaisilla tuotteilla ja tyynnyttävillä valmisteilla:

Feromonivalmisteet ovat helppo tapa rauhoittaa stressaantunutta lemmikkiä ja niitä on saatavilla sekä koirille että kissoille. Feromonihaihduttimet ovat erityisen hyvä vaihtoehto, kun taloudessa on useampi lemmikki. Haihdutin kytketään pistorasiaan ja se vapauttaa huoneilmaan lemmikkiä tyynnyttäviä feromoneja. Tämän lisäksi feromonivalmisteita on saatavilla suihkeena ja koirille myös feromonipantoja, joita voi käyttää sekä sisällä että ulkoillessa. Feromonivalsteiden käyttö on hyvä aloittaa 2-3 päivää ennen uuttavuotta 

Valeriaanasta eli rohtovirmanjuuresta valmistetut tuotteet ovat hyvä ja luonnollinen vaihtoehto lemmikin rauhoittamiseen ja stressin lievittämiseen. Valeriaanatuotteita on saatavilla useissa eri muodoissa, mm. pistorasiaan kytkettävinä haihduttimina, suihkeina ja tabletteina. 

Painepaidat ovat myös hyvä keino tuoda koiralle turvallisuudentunnetta. Paidan tuoma kevyt paine rauhoittaa ja rentouttaa koiraa ja painepaitaa voi hyvin käyttää yhdessä feromoni- tai valeriaanavalmisteiden kanssa. Koira on hyvä totuttaa painepaitaan jo etukäteen stressittömässä ja turvallisessa ympäristössä, sillä mikäli paita laitetaan lemmikille ensimmäistä kertaa vasta stressaavassa ja pelottavassa tilanteessa, voi lemmikkisi pahimmillaan yhdistää tämän uuden asian pelon aiheuttajaksi.