Kanirokotukset myymälöissä!

Kanirokotukset käynnistyvät taas Faunattaren myymälöissä. Eläinlääkärimme Linda kiertää tällä kertaa Sellon, REDIN ja Hyvinkään myymälöissä rokottamassa lemmikkejä. Käytössä on yhdistelmärokote, jolla kanisi saa vuoden ajaksi suojan RHD-virusta eli kanien verenvuototautia sekä myksomatoosia vastaan 79 euron hintaan.

Miksi kanit pitäisi rokottaa!
Kesä on tulossa ja monesta kaninomistajasta olisi ihana viedä myös lemmikki nauttimaan lämpimistä keleistä ja vehreistä luonnonantimista. Valitettavasti villikaniinien myötä Suomeen on rantautunut sairauksia, jotka ovat uhka myös lemmikkikaneille.

Vuonna 2016 pääkaupunkiseudun villikaniinit alkoivat kuolla mystisesti joukoittain. Tarkempi selvittely paljasti kuolinsyyksi RHD2-viruksen, jota sittemmin on tavattu pääkaupunkiseudun lisäksi Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Oulun seudulla.

Heinäkuussa 2020 suomalaiset kaninomistajat saivat lisää huonoja uutisia; Suomesta oli löydetty uutta, tappavaa virustautia, myksomatoosia.

RHD2-viruksen aiheuttama verenvuotokuume, sekä myksomatoosi ovat molemmat hengenvaarallisia sairauksia, joihin ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Tauti leviää paitsi suorassa kontaktissa sairastuneisiin eläimiin, myös saastuneilta pinnoilta, jolloin esimerkiksi ulkoa kerätyissä kasveissa voi olla viruksia. Myös hyttyset ja muut pistävät hyönteiset ja jopa omistajan ulkovaatteet voivat toimia tartunnan levittäjinä, joten kanin pitäminen sisällä ei välttämättä takaa suojaa. Ainoa keino varmistaa, ettei kani saa tartuntaa on vuosittain uusittava rokote. Nykyään on saatavilla yhdistelmärokote, joka suojaa lemmikkisi sekä RHD-virusta että myksomatoosia vastaan.

Mitä ovat RHD ja myksomatoosi?
RHD-viruksia
on kahta kantaa, RHD1 ja uudempi RHD2, joista jälkimmäistä esiintyy Suomessa. RHD2 etenee hitaammin, tartunnasta vie 3-9 päivää oireiden alkamiseen. Tämän takia se ehtii levitä kanien keskuudessa paremmin, sillä kanit levittävät tautia jo ennen oireiden ilmaantumista. Myös nuoremmat kanit voivat sairastua.
Oireisiin voi kuulua apaattisuutta, ruokahaluttomuutta, hengitystieoireita, maksan toiminnan häiriöistä johtuvaa keltaisuutta sekä verenvuotoja. Tartunnan saanut kani kuolee tyypillisimmin viiden päivän kuluessa oireiden alkamisesta. RHD-virukset ovat sitkeitä ja selviävät pitkään elossa pinnoilla. Ne kestävät myös pakastusta ja monia desinfiointiaineita.

Myksomatoosi on myksoomaviruksen aiheuttama hengenvaarallinen infektio, johon kaikenikäiset kanit voivat sairastua. Ensioireena tartuntakohtaan ilmestyy muutaman päivän kuluessa turvotuksenomaisia kasvannaisia, mistä virus leviää koko kehoon. Muita oireita ovat silmäluomien turpoaminen ja märkiminen, pään ja sukuelinten alueen turvotus, sekä karvattomat, rupiset patit erityisesti pään alueella ja korvissa. Tauti voi johtaa kuolemaan jo muutamassa päivässä, tyypillisimmin kuitenkin reilussa viikossa. Lievemmässä tautimuodossa kani voi sairastaa pidempäänkin, mutta kuolee usein sekundäärisiin bakteeri-infektioihin.

Kummastakin sairaudesta on olemassa myös akuutti muoto, joka ilmenee käytännössä vain kanin äkkikuolemana ilman mitään edeltäviä oireita. Erityisesti myksomatoosiin sairastuneilla nuorilla kaneilla tämä on melko yleistä. Kuten aiemmin mainittu, kumpaankaan sairauteen ei ole olemassa parantavaa hoitoa ja sairaus johtaa lähes varmasti kuolemaan. Tautien ennaltaehkäisyn merkitystä ei siis voi liiaksi korostaa.

Järjestämme joukkorokotuspäiviä satunnaisesti myymälöissämme ja tiedotamme niistä niin järjestävän myymälän kuin valtakunnallisilla somekanavillamme. Seuraamalla meitä Facebookissa ja Instagramissa saat tiedon kaikista ketjumme ajankohtaisista tapahtumista ja tarjouksista ensimmäisten joukossa!

Turvallista kesää!

Takaisin ylös