Gerbiili

Myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia pikkulemmikeitä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien saatavuuksista, hinnoista ja hoidosta, sekä esittelee näiden nappisilmien tarvitsemia tuotteita mielellään. Tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!
Tämä suositus eläinten pysyvälle pitopaikalle on annettu Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmässä, lisätietoja: www.eesp.fi.

GERBIILI eli mongoliangerbiili
Meriones unquilatus

Tämä hyppymyyriin kuuluva pikkujyrsijä on veikeällä olemuksellaan ja seurallisuudellaan valloittanut monet perheet.
Aavikkoeläimenä se ei virtsaa paljoakaan ja onkin lähes hajuton verrattuna moniin muihin pieniin jyrsijöihin.
Gerbiili on laumaeläin, joten niitä tulisi aina hankkia vähintään kaksi.
Gerbiilin alkuperäinen väri agouti on tummanruskea, mutta  jalostuksella on aikaansaatu todella  laaja  värivalikoima  valkoisesta  mustaan,  erilaisin kuvioin.
Kooltaan  gerbiili  on  10-12 cm pitkä, hännän pituus n. 6-11 cm.
Gerbiilin    keskimääräinen   elinikä on  n.  3-4  vuotta,  mutta  se  saattaa saavuttaa yli viiden vuoden iän.
Gerbiilit ovat seurallisia, touhukkaita ja vauhdikkaita pikkueläimiä,  joten ne kaipaavat elämäänsä  seuraa  ja  virikkeitä voidakseen hyvin.  
Koska gerbiilit ovat laumaeläimiä, tulee niitä hankkia aina  vähintään  kaksi. Pariskuntana pidettynä gerbiilit voivat  kuitenkin lisääntyä jatkuvasti, mikä ei ole niille hyväksi,  joten  paras  on  hankkia  samaa sukupuolta olevia eläimiä. Kaksi  urosgerbiiliäkin tulee yleensä mainiosti toimeen, jos   niiden hajuetäisyydellä ei  ole  naaraita.  Aikuisena edes naaraat eivät välttämättä totu uusiin lauman jäseniin, joten ne on  hyvä  valita  joko  samasta  poikueesta  tai  totuttaa gerbiilit toisiinsa jo luovutusiässä.

TERRAARIO

Gerbiileille  sopivin  asumus on lasinen  jyrsijäterraario. Muovipohjaisista häkeistä ja muoviterraariosta gerbiilit  syövät  itsensä  helposti ulos  ja taas metallisten kaltereiden  pureskeluvoi johtaa erilaisiin ongelmiin.
Pitopaikan pohjan pinta-ala on oltava  vähintään  90  x  40  cm, mutta mitä isompi, sen parempi. Korkeutta  tulee  olla  vähintään  45cm,  jotta terraarioon  saadaan tarpeeksi  pohjamateriaalia.
Terraarion  tulee  olla  ehdottoman pakovarma,  sillä  gerbiilit  mahtuvat kulkemaan  hyvin  pienistä rakosistaja  ketterinä  ja  kekseliäinä  eläiminä karkaavat helposti, jos siihen on mahdollisuus. Varmista  terraarion  riittävä  koko ja soveltuvuus jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Terraario sijoitetaan vedottomaan   paikkaan,   jonne   aurinko   ei pääse   suoraan   paistamaan. Häkin paikka   ei   ole huoneiston   levottomimmassa paikassa,  toisaalta  ei “siellä  ihan  viimeisessä  nurkassakaan”,  sillä gerbiilit   ovat uteliaita pikkueläimiä  ja  tarkkailevat mielellään perheenjäseniään.  Lisäksi gerbiilien voi valvotusti antaa jaloitella  huoneiston  lattialla, kunhan  alue  on gerbiilileille turvallinen.

TARVIKKEET

Gerbiileiden tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Gerbiilien   luontaiseen   käytökseen kuuluu  kaivaminen  ja myös  lemmikkeinä  elävien  gerbiilien  tulee  saada toteuttaa  tätä tarvetta.  Terraarioon laitetaankin  siis  vähintään 15-20 cm pohjamateriaalia.   Pohjamateriaaliksi  sopii esimerkiksi kutterinpuru tai hamppuhake. Lisänä voi käyttää esimerkiksi olkea, heinää ja ekokuitua. Tärkeintä  on, että pohjamateriaali  on  sellaista,  että  gerbiilien  kaivamat käytävät pysyvät kasassa. Älä sijoita  raskaita  tarvikkeita,  kuten kylpyhiekka-astiaa purujen päälle,vaan esimerkiksi pesämökin  katolle. Jos  gerbiili  pääsee  kaivamaan itsensä  tällaisen  raskaan  sisusteen alle, se voi romahtaa gerbiilin päälle ja eläin  voi  loukkaantua.
Gerbiilit kaipaavat  terraarioonsa myös piilopaikkoja, joten  asumuksen varusteina  tulisi olla pesämökkejä  ja  piilopaikkoja,  joihin  gerbiilit voivat  vetäytyä  lepäämään. Puiset pesämökit, pahviputket, korkki-ja puutunnelit, sekä muut turvalliset piilot ovat suositeltavia. Piilojen tulee olla  niin suuria,  että kaikki  gerbiilit mahtuvat  niihin yhtä  aikaa. Piiloja on hyvä olla useampi kuin gerbiilejä, jotta eläimet eivät nahistele piilopaikoista. On tärkeää, että mökin ovet ja mahdolliset ikkunat ovat niin suuria, että  gerbiilit mahtuvat kulkemaan niistä   vaivatta,  eivätkä voi jäädä niihin jumiin.
Gerbiilit ovat ketteriä pikkueläimiä,  joten  niille on  hyvä  tarjota kiipeilymahdollisuuksia, kuten tikapuita, oksia, tasoja ym. Puhtaasta  paikasta  kerätyt  lehtipuiden  oksat  sopivatmainiosti, gerbiilitmyös nakertelevatniitä  mielellään. Mikäli oksat haluataan desinfioida, ne voi käyttää uunissa/saunassa 50-100 asteessa tunnin-parin  ajan. Nakertelu  on  gerbiileille  mieluista ajanvietettä,  joten  terraariossa  tulee  olla  tarpeeksi esimerkiksi  pahvirullia, oksia, paksua olkea, puisia somisteita jne. Gerbiilit  nakertelevat nopeasti rikki muoviset  tavarat, kuten  muoviset  pesämökit, joten  niitä  ei  gerbiileille kannata käyttää. Elimistöön joutuessaan  voi  muovipala  aiheuttaa vakaviakin ongelmia.
Juoksupyörä ei  ole gerbiileille  sopiva  virike,  sillä  suuressakin  juoksupyörässä  gerbiilit  voivat loukata häntänsä. Kookas juoksulautanen on gerbiileille sopivampi vaihtoehto. 
Mikäli juoksulautasesta tulee kiistaa kaikkien gerbiilien pyrkiessä siihen  samaan  aikaan, on hyvä ottaa juoksulautanen pois, tai lisätä terraarioon useampia juoksulautasia.
Gerbiilit hoitavat turkkiaan kylpemällä  hienolaatuisessa  hiekassa. Kylpyhiekaksi   sopii  chinchillan kylpyhiekka, jota  myydään Faunatar-myymälöissä. Hiekkaa  laitetaan muutaman sentin  paksuudelta tukevaan, mielellään keraamiseen astiaan,  jonka   sisällä gerbiili vaikeuksitta  mahtuu pyörähtelemään. Astian  olisi  hyvä olla  niin  suuri,  että kaikki  gerbiilit  mahtuvat  sinne  samaan   aikaan. Hiekkakylpy   tulisi tarjota gerbiileille ainakin  muutaman kerran viikossa, mielellään joka päivä.

RAVINTO

Gerbiileiden ruokia ja herkkuja myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös  VERKKOKAUPASSAMME>>

Gerbiilit ovat  pääasiassa  kasvissyöjiä, eli  ne syövät  kasvien  ulkoisia osia,  siemeniä  ja  juuria.  Perusravintona  käytetään  gerbiileille  kehitettyjä  siemenseoksia  ja  täysrehupellettejä. Lisäksi  gerbiileille tulee  tarjota  n. kahdesti viikossa  tuoreruokaa,  kuten vihanneksia ja hedelmiä. Voit tarjota myös maustamatonta puuroa ja sokerittomia lastenruokasoseita. Gerbiili  kaipaa  myös  eläinproteiinia  ruokavalioonsa, joten sille  voi tarjota   esimerkiksi lemmikkieläinliikkeissä  myytäviä  jauhomatoja  tai muita  hyönteisiä. Hyönteiset voi tarjota elävinä tai kuivattuina. Myös vähärasvainen  liha tai  keitetty kananmuna sopivat eläinproteiiniksi.
Gerbiilille sopimatonta  ruokaa ovat  kaikki  maustetut,  sokeripitoiset,  rasvaiset  ja  pilaantuneet  ruoat, sekä maitotuotteet.  Voimakkaita maustekasveja ja esim. sipulia ei sille myöskään kannata tarjota.
Vaikka gerbiilit   aavikkoeläiminä  juovat   suhteellisen  vähän, on niillä jatkuvasti oltava raikasta vettä saatavillaan.
Gerbiilin hampaat  kasvavat  jatkuvasti, joten ne tarvitsevat työtä pysyäkseen kunnossa. Hyviä vaihtoehtoja nakerteluun ovat  esimerkiksi lehtipuiden oksat ja  lemmikkiliikkeissä  myytävät  puiset virikkeet.
Lisävitamiineja voidaan tarjota, mikäli gerbiilillä on poikaset, se on vanha, sairas, apaattinen tai huonoturkkinen. Lisätietoa    gerbiilin ruokinnasta voit  kysyä  Faunatar-myymälöistä'.

PERUSHOITO

Tuoreruoat   vaihdetaan   uusiin   päivittäin  ja  kuivaruokaa  lisätään  tarvittaessa.  
Vesi   vaihdetaan   päivittäin.
Häkin kuivikkeista osa vaihdetaan puhtaisiin  noin  kerran  viikossa. Älä vaihda kaikkia kuivikkeita  uusiin, äläkä  pese  häkkiä  useammin  kuin kerran  kuukaudessa, sillä  tuttujen hajujen katoaminen  on gerbiileille  stressaavaa ja voi  johtaa tappeluihin. Laita siis siivouksen  jälkeen  jonkin  verran  vanhoja  kuivikkeita häkkiin.
Ruokakupit,  pesämökit   ja   muut tarvikkeet pestään tarvittaessa. Mikäli käytät häkin ja tarvikkeiden pesuun  pesuaineita  varmista,  etteivät   ne  ole  vaarallisia  lemmikillesi. Lemmikkieläinliikkeissä myydään jyrsijöiden   häkkien   pesuun   tarkoitettuja pesuaineita.
Kynsien leikkaaminen  on  vain harvoin tarpeen, sillä kaivaessaan gerbiilit  kuluttavat  kyntensä  tehokkaasti. Mikäli kynnet vaikuttavat pitkiltä  voi  niitä  varovasti  lyhentää, kysy   neuvoa   Faunattaren   henkilökunnalta.
Rokotuksia  ei  tarvita,  yleensä  ei madotustakaan.   

KÄSITTELY

Gerbiiliä tulee  käsitellä  rauhallisin  ja hellävaraisin, mutta varmoin ottein. Eläin nostetaan  kahdella kädellä siten, että painoa tuetaan toisella kädellä  vatsan alta toisen  käden turvatessa selkäpuolelta eläimen paikallaan  pysymisen. Usein  gerbiili on    helpoin  poimia  asumuksesta esim. virikeputken  sisällä.  Etenkin vasta  kotiutunutta gerbiiliä on hyvä käsitellä lattian tasalla. Gerbiiliä tulee aina lähestyä  rauhallisesti  sivusta,  sillä  se  on  saaliseläin  ja  nopeat  liikkeet  voivat  säikäyttää sen.
Gerbiiliä   ei   koskaan   saa   nostaa hännästä, sillä häntä voi vaurioitua ja hännän pää jopa irrota. Irronneen osan tilalle ei enää kasva uutta.
Lasten  on parasta käsitellä gerbiiliä aina  aikuisen  valvonnassa,  jottei se pääse karkaamaan.

LISÄÄNTYMINEN

Gerbiilit tulevat sukukypsiksi noin 2-3 kuukauden  iässä. Alle viiden  kuukauden  ikäistä  naarasta  ei  tule  astuttaa. Ensisynnytyksen  olisi   hyvä tapahtua  ennen 12  kuukauden  ikää komplikaatioiden välttämiseksi.
Kasvatukseen  valitun parin  pitää luonnollisesti  olla  terve  ja  hyväkuntoinen.
Emo kantaa  poikasiaan   n. 24-30 vuorokautta  ja  synnyttää  sitten  1-8 sokeaa,  karvatonta  ja  kuuroa  poikastaan.
Uros   tulee   erottaa   naaraasta  mieluiten  jo  ennen  synnytystä,  sillä  muuten se  voi  astua  naaraan  uudelleen  heti  poikasten  synnyttyä.
Poikasten  silmät   aukeavat  n. 17 vuorokauden iässä ja näihin aikoihin ne alkavat syödä kiinteää ravintoa. Luovutusikä  alkaa  poikasten  täytettyä  6 viikkoa,  tässä vaiheessa  on hyvä erottaa sukupuolet toisistaan.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Äkillisesti  alkanut  aggressiivinen käytös  voi  olla  merkki  siitä, että gerbiili on sairas ja sillä on kipuja. Mikäli  eläin  vaikuttaa  sairaalta,  on ruokahaluton,  apaattinen  tai  käyttäytyy omituisesti, ota  yhteyttä eläimen    myyjään  ja/tai    jyrsijöihin perehtyneeseen   eläinlääkäriin.   Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä selvittää  jo  etukäteen,  mistä  löydät jyrsijöiden  hoitoon  perehtyneen eläinlääkärin.
Lisätietoja saat Faunatar-myymälöistä.

 © Faunatar-ketju.

 

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>