Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.
GOLFODULCENNUOLIMYRKKYSAMMAKKO
Phyllobates vittatus
Golfodulcennuolimyrkkysammakko on kestävä ja helppohoitoinen nuolimyrkkysammakko, joka lisääntyy helposti terraario-oloissakin. Tässä ohjeessa käsitellään golfodulcennuolimyrkkysammakon erityispiirteitä.
Laajemman, nuolimyrkkysammakoiden hoitoa käsittelevän ohjeen saat lähimmästä Faunatar -myymälästäsi, tai voit lukea sen sivuiltamme TÄÄLLÄ>>
Kuvassa lajin koiras kuljettamassa nuijapäitä veteen.
Tämä laji kasvaa n. 3 cm pitkäksi. Se on pohjaväritykseltään musta ja sen selässä on kaksi oranssia raitaa, jotka yhdistyvät kuonon päässä muodostaen U-kirjainta muistuttavan kuvion. Jalat ja vatsapuoli ovat sinisen sävyiset mustilla kuvioilla.
Luonnossa lajia tavataan Costra Ricassa, Golfo Dulcen alueella, tästä lajin nimi.
Laji viihtyy sademetsien pohjakerroksissa ja viettää aikaa pääasiassa maan tasalla tai matalassa kasvillisuudessa kiipeillen.
Golfodulcennuolimyrkkysammakko on varsin äänekäs laji ja koiraat usein kurnuttelevatkin ahkerasti. Laji on melko ujo ja piiloutuu usein nopeasti, jos sitä lähestytään.
TERRAARIO
Nämä sammakot viihtyvät hyvin ryhmissä. Pienelle ryhmälle (4-6sammakkoa) terraarioksi riittää 45 x 60 x 45 cm kokoinen terraario, mutta mitä suurempi, sen parempi.
Laji on melkotaitavakiipeilijä, joten terraariossa tulee olla kestäviä kasveja, oksia ja muuta kiipeilytilaa, jossa sammakot voivat liikkua.
Lajia tavataan luonnossa usein pienten purojen ja lammikoiden läheltä, joten jonkinlainen vesielementti niiden terraariossa olisi hyvä olla.
OLOSUHTEET
Nuolimyrkkysammakot ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, mutta ne elävät pääasiassa sademetsien pohjalla, jossa ilmakin on viileämpää. Sopiva lämpötila on 21-25 astetta. Terraarioon ei siis tarvitse laittaa erillistä lämmitystä, mikäli lämpötila pysyy sopivana. Yöksi lämpö saa laskea muutaman asteen verran, noin 20 asteen tienoille. Kuten muutkin Phyllobates -suvun lajit, myös golfodulcennuolimyrkkysammakko on hyvin herkkä liian korkeille lämpötiloille. Yli 27 astetta voi koitua niille nopeastikin kohtalokkaaksi.
Nuolimyrkkysammakot tarvitsevat hyvin korkean ilmankosteuden voidakseen hyvin, noin 75-95 %. Liian kuivassa sammakoiden aktiivisuus laskee ja ne alkavat piilotella enemmän.
LISÄÄNTYMINEN
Nämä sammakot useimmiten lisääntyvät terraario-olosuhteissakin hyvin helposti. Jos terraarion olosuhteet ovat kunnossa ja siellä asuu kumpaakin sukupuolta, sammakot alkavat usein lisääntyä ihan itsekseen. Laji voi tarvita kuivan lepojakson lisääntymisinnon laukaisemiseksi, mutta lisääntyy usein ilmankin.
Sukupuolien erottaminen etenkin nuorista eläimistä on haastavaa, eikä kovin helppoa aikuisistakaan eläimistä. Usein naaraat ovat koiraita suurempia, mutta tämäkään ei aina pidä paikkaansa.
Sukukypsäksi golfodulcennuolimyrkkysammakko tulee yleensä noin kymmenen kuukauden iässä.
Lisääntymistä varten terraarioon laitetaan sopivia munintapaikkoja, kuten petrimaljoja, joiden päällä on puolikas kookospähkinä tai jokin muu piilo. Kutumaljaan voi laittaa esim. kostutettuja tammenlehtiä, luonnossa laji munii usein kasvien lehdille. Tästä huolimatta laji kuitenkin useimmiten munii kasvien lehdille jonnekin päin terraariota ja munien löytäminen voi olla haastavaa.
Munat ja nuijapäät voi jättää sammakoiden hoidettavaksi, mutta varmimmin ne selviävät ihmisen hoidossa, jos munat löytyvät ja ne voidaan poistaa terraariosta turvallisesti.
Luonnossa koirashoitaa munia, joita naaras munii yleensä 7-21 kerrallaan.
Kun nuijapäät ovat kuoriutuneet, koiras kantaa ne selässään veteen.
Lajin nuijapäät voidaan majoittaa yhdessäkin, sillä kannibalismia harvoin esiintyy, mutta yksittäin asutettujen nuijapäiden tarkkailu on helpompaa.
Nuijapäät hoidetaan kuten muidenkin lajien nuijapäät.
Muodonvaihdos tapahtuu 60-80 vuorokautta kuoriutumisesta.
MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista.
© Faunatar-ketju.
Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>