Lehmälehtisammakko

Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.

LEHMÄLEHTISAMMAKKO
Trachycephalus resinifictrix
Englanniksi Mission golden-eyed tree frog

 

Lehmälehtisammakko onpaitsi helppohoitoinen ja kestävä, myös näyttävän näköinen lehtisammakkolaji, joka sopii mainiosta aloittelevallekin sammakkoharrastajalle. Tässä ohjeessa käsitellään lehmälehtisammakon erityispiirteitä. Laajemman, lehtisammakoiden hoitoa yleisesti käsittelevän ohjeen voit lukea TÄSTÄ>>

Lehmälehtisammakko on  kookas lehtisammakko, se kasvaa n. 6-10 cm  pituiseksi - naaraat  ovat  koiraita suurempia.
Aikuiset  sammakot  ovat  sinertävän  harmaita  tai  harmaita  ja  niissä on tummanruskeaa tai mustaa kuviointia. Nuoret yksilöt ovat kirkkaamman värisiä.

Luonnossa   lajia tavataan Etelä-Amerikassa. Se  viihtyy erityisesti jokien ja  purojen varsilla  kasvavissa puissa ja pensaissa. Laji on arboreaalinen, eli    se    elää    pääasiallisesti puissa ja pensaissa.
Päivisin lehmälehtisammakko  lepää  liikkumatta  suojaväriinsä  luottaen tai kasvillisuuden  seassa  piileskellen. Hämärän   laskeuduttua   se lähtee saalistamaan.

TERRAARIO

Lehmälehtisammakot  voidaan asuttaa  yksin  tai  pienissä  ryhmissä.  Kuten aiemmin mainittu, laji on arboreaalinen, joten terraarion korkeuson pohjapinta-alaa    tärkeämpää.    Pienelle ryhmälle (2-4 sammakkoa) terraarioksi  riittää 60 x 40 x 60 cm kokoinen terraario, mutta mitä suurempi, sen parempi.

Laji   on melkotaitava   kiipeilijä   ja hyppijä, joten terraariossa tulee olla runsaasti  kestäviä  kasveja,  oksia  ja muuta  kiipeilytilaa,  jossa  sammakot voivat liikkua.

Sijoita  vain  suunnilleen  samankokoisia   sammakoita   keskenään   samaan   terraarioon,   sillä sammakot voivat syödä oleellisesti pienemmät lajitoverinsa suihinsa.

OLOSUHTEET

Lehmälehtisammakot  ovat kotoisin trooppisista    sademetsistä,    mutta elävät  usein  suhteellisen  matalalla, missä ilmakin on viileämpää. Sopiva lämpötila  päivisin  on  22-27  astetta, eikä   erillistä   lisälämmitystä   välttämättä tarvita. Tarvittaessa lämmitys voidaan  järjestää  esimerkiksi  matalatehoisella    lämpölampulla.    Yöksi lämpö saa laskea muutaman asteen verran.

Lehmälehtisammakot   tarvitsevat noin 50-80 % ilmankosteuden voidak-seen  hyvin. Etenkin  poikaset  ovat herkkiä liialle kuivuudelle. Laji tarvitsee  kuitenkin  terraarion,  jossa  on hyvä ilmanvaihto,  sillä  liian  kosteassa,  seisovassa  ilmassa  ne  saavat helposti ihoinfektioita. Lajilla  tulee  olla  tarjolla  vesiastia tai  vesielementti,  jossa ne  pääsevät kastautumaan  kokonaan,  mutta  niiden  jalat  yltävät  pohjaan,  sillä  laji  ei ole  kovin  taitavauimari.  Jos  käytetään  vesiastiaa,  tulee vesi  vaihtaa päivittäin.

LISÄÄNTYMINEN

Lehmälehtisammakoita   on    kasvatettu  menestyksekkäästi  terraario-oloissa ja ne onsuhteellisen helppo saada   lisääntymään   vankeudessa. Laji  voi  olla  melko  kausittainen  lisääntyjä ja voi tarvita ”sadekauden” lisääntymisinnon laukaisemiseksi, mutta voi lisääntyä ilmankin.

Sukupuolien erottaminen etenkin nuorista    eläimistä   on    haastavaa, mutta  aikuisista  eläimistä  helpompaa.  Naaraat voivat olla ovat selkeästi koiraita suurempia,  mutta  tämäkään  ei  aina pidä paikkaansa. Sukukypsät koiraat voivat  kurnuttaa etenkin  iltaisin  ja öisin, mutta ääni ei ole erityisen häiritsevä.

Luonnossa lehmälehtisammakot munivat mielellään veden   täyttämiin  puunkoloihin.  Yksi  naaras  voi munia  jopa yli kaksituhatta munaa, joten kaikkea kutua ei kannata säästää.

Lajin  kehitys  on melko nopea  ja nuijapäät  käyvät  läpi  muodonvaihdoksen noin  kahdeksassa viikossa. 
Pienet  sammakonpoikaset  hoidetaan  kuten  aikuisetkin,  mutta  niitä  ruokitaan  tiheämmin   ja   pienemmillä   hyönteisillä.

Huomioithan  että  tämä  lisääntymisohje  on  tiivistetty,  joten  tutustu huolellisesti  lajin  lisäännyttämiseen jo etukäteen. 

MUUTA HUOMIOITAVAA

     Mikäli sammakkosi vaikuttaa sairaalta, käyttäytyy oudosti tai kieltäytyy useita kertoja peräkkäin syömästä, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai sammakkoeläimiin perehtyneeseen eläinlääkäriin.
     Huolehdi hygieniasta, sammakkoeläimet saattavat kantaa salmonellabakteeria normaalina suolistobakteerinaan.
    Likaisin käsin sammakon veteen tai itse sammakkoon koskeminen saattaa aiheuttaa sammakolle ihotulehduksia ja muita ongelmia, joten pese kätesi myös ennen eläimen hoitamista. 

© Faunatar-ketju.

Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>

 

 

Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>