Faunatar-myymälöissä kautta maan on tarjolla terveitä ja kauniita terraarioeläimiä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Lajien saatavuudet eri myymälöiden välillä vaihtelee, sillä terraarioeläinten laajan kirjon vuoksi kaikki sivuillamme esiteltyjä lajeja ei ole mahdollista myymälöiden rajoitetuissa tiloissa pitää tarjolla. Mikäli kaipaamaasi terraarioeläinlajia ei ole juuri nyt lähimmässä myymälässämme tarjolla kysäise henkilökunnaltamme, olisiko sellaisen tilaaminen mahdollista - usein on.
Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien hoidosta ja esittelee näiden tarvitsemia tuotteita mielellään.
Terraariotuotteita löydät myös verkkokaupastamme.
LEOPARDILEGUAANI
Gambelia wilzenii
Englanniksi Long nosed leopard lizard
Terraariolajina melko harvinainen leopardileguaani on keskikokoinen, nopealiikkeinen ja valpas lisko.
Naaraat ovat koiraita suurempia ja voivat saavuttaa 15 cm ruumiinpituuden, jonka jatkona liskoilla on muuta ruumista pidempi, kapea häntä.
Perusväri on harmaa, jonka kirjovat selkäpuolen vaaleammat täplät ja lähes valkoinen vatsa. Naaraiden hännän alapuolen väritys vaihtelee lohenpunaisesta keltaoranssiin. Lisääntymisvireessä olevalla yksilöllä saman väriset laikkurivistöt jatkuvat kyljillä aina pään alueelle saakka.
Luonnossa leopardileguaanit voivat saavuttaa 5-7 vuoden iän, mutta terraarion suojatuissa oloissa ne voivat elää huomattavasti pidempäänkin.
Leopardileguaanit ovat nopeita juoksijoita, ketteriä kiipeilijöitä ja voimakkaita hyppijöitä. Ne myös kaivelevat mielellään.
Koiraat ovat monia muita liskolajeja huomattavasti suvaitsevaisempia toisia koiraita kohtaan, mutta yhteisasuttaminen tulee tehdä varauksella ja suuressa tilassa.
ALKUPERÄ
Leopardileguaani esiintyy luonnossa melko yleisenä laajalla alueella Yhdysvaltojen länsiosissa sekä Pohjois-Meksikossa. Sen tyypillistä elinympäristöä ovat kivikkoiset, harvakasvustoiset ja laakeat aro- ja aavikkoalueet.
Luonnonvaraiset leopardileguaanit ovat aktiivisia, tehokkaita petoja. Ne saalistavat kivikoissa pääasiassa itseään pienempiä liskoja, mutta myös hyönteisiä ja satunnaisia pikkujyrsijöitä.
Leopardileguaanit ovat aktiivisimmillaan aamu- ja iltapäivällä ja lepäävät öisin sekä päivän kuumimpaan aikaan.
TERRAARIO
Sopiva terraarion koko yhdelle yksilölle on alkaen esim. 100 x 50 x 50 cm, mutta suurempi tila on suositeltava lajin aktiivisen luonteen vuoksi. Varmista terraarion riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Terraarion pohjamateriaalina käytetään hiekkaa, josta osaa pidetään hieman kosteana kaivelun helpottamiseksi. Kostean hiekan tai kostealla turpeella täytetyn wetboksin yhteyteen järjestetään piilopaikkoja, jotka imitoivat viileitä kivenkoloja. Sisustukseen on sisällytettävä kiipeilymahdollisuuksia, mutta ne on asennettava niin, ettei lisko voi kaivautua niiden alle tai romahduttaa niitä päälleen.
Juomavettä varten tarjotaan pieni astia, johon vesi vaihdetaan päivittäin. Yleislämpötilan terraariossa tulee olla päivisin viileässä päädyssä n. 25 C, lämmittelypaikalla toisessa päässä jopa 40 C. Yöksi lämpötila saa laskea huoneenlämpöön.
Valaistukseksi sopii UV-loiste-putki ja mahdollisesti sen kanssa päivänvaloputki. Lämmittelypaikka toteutetaan spotti- tai infrapunalampulla. Sopiva valaistusrytmi on 12/12h.
RUOKINTA
Leopardileguaanin luontaisinta ravintoa ovat liskot. Terraario-oloissa liskoja ei ole mahdollista tarjota, joten leopardileguaanin ruokavalio koostuukin pääosin erilaisista hyönteisistä. Erityisesti sirkat ja torakat antavat metsästysvaistoisellelle liskolle töitä. Sirkat ja torakat ovat lisäksi sopivan proteiinipitoisia.
Hyönteisten ohella voidaan harvemmin tarjota pieniä sisäelinten paloja ja hiirenpinkkejä. Laji syö myös kasvispohjaista ruokaa, kuten kukkien kukintoja, hedelmiä ja raastettua porkkanaa. Liskot ruokitaan päivittäin, mutta 1-2 paastopäivää viikossa voidaan pitää.
Kerran-pari viikossa ruokaan lisätään vitamiinivalmistetta ja kalsiumia joka ruokinnalla. Ruokaeläimet on syötettävä hyvin ennen ruokintaa.
MUUTA
Matelijat eivät odota hoitajaltaan yhteisiä seurusteluhet-kiä. Liiallinen käsittely saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa niille stressiä, josta saattaa seurata ruokahaluttomuutta ja muita ongelmia.
Jos lisko lakkaa pitkäksi aikaa syömästä, käyttäytyy oudosti tai on sairaan oloinen, ota yhteyttä eläinääkäriin ja/tai eläimen myyjään.
Huolehdi hygieniasta, monet matelijat saattavat kantaa luonnollisena suolistobakteerinaan salmonellabakteeria.
© Faunatar-ketju
Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>