Myymälöissämme kautta maan myydään erilaisia pikkulemmikeitä, joihin voit tulla tutustumaan paikan päälle. Koulutettu henkilökuntamme kertoo lisää eri lajien saatavuuksista, hinnoista ja hoidosta, sekä esittelee näiden nappisilmien tarvitsemia tuotteita mielellään. Tervetuloa iloisille ostoksille palvelevalle asiantuntijalle!
Hoito-ohjeemme pohjautuvat Eettisen Eläinkaupan Sertifikaattijärjestelmään, lisätietoja: www.eesp.fi.
NATALHIIRI eli natalrotta, moninisähiiri
Mastomys (Praomys ) natalensis
Engl. multimmate rat, natalmouse/rat, common african rat, soft furred rat
Natalhiiressä on vielä iso ripaus aitoa, Afrikasta kotoisin olevaa villiä sukuaan, joten varsinainen sylieläin se ei välttämättä ole vaikka käsittelyyn tottuukin. Tästä huolimatta natali on ansainnut paikkansa lemmikkijyrsijöiden joukossa, sillä tämän sosiaalisen ja touhukkaan laumaeläimen puuhailua on hauska seurata.
Natalhiiri tunnetaan myös nimillä natalrotta ja moninisähiiri.
Natalhiiri on alkujaan kotoisin Afrikan länsi-,keski- ja itäosista, varsinkin Saharan eteläosien savanneilla ja metsissä se on yleinen.
Natalhiiri saattaa elää 5-vuotiaaksi, mutta tyypillinen ikä on noin 3 vuotta.
Pituutta natalille kertyy alle 20 cm, josta häntää on lähes puolet. Aikuinen natalhiiri painaa keskimäärin 60 grammaa.
Natalien väritys vaihtelee tummanruskeasta kirjavaan sekä albiinoon.
Natalhiiri on laumaeläin, joten hiiriä tulee hankkia ainakin kaksi, mieluummin useampikin. Aikuisten yksilöiden totuttaminen toisiinsa saattaa osoittautua mahdottomaksi, joten hiiret on hyvä totuttaa toisiinsa mahdollisimman nuorina tai valita hiiret samasta poikueesta.
TARVIKKEET
Natalhiirien asumukseksi on parasta hankkia lasiterraario,sillä nämä kaverit karkaavat näppärästi esimerkiksi häkin luukuista ja syövät nopeasti itsensä ulos muoviterraariosta tai muovipohjaisesta häkistä. Koska natalhiiret ovat hyvin touhukkaita ja ketterästi liikkuvia eläimiä, jonkinlainen minimikoko 2-4hiiren terraarion pohjapinta-alalle on 70x 50 cm,mutta isompi on aina parempi. Korkeutta terraariolla pitäisi olla vähintään 40 cm. Varmista terraarion riittävä koko jo ostotilanteessa Faunattaren henkilökunnalta.
Pohjamateriaalina käytetään kutterin purua, hamppuhaketta, näiden sekoitusta tai vastaavaa puupohjaista kuiviketta, johon hiiret voivat kaivautua. Lisäksi hiirille on hyvä tarjota esim. heinää, olkea tai muuta vastaavaa materiaalia pesän täytteeksi ja silputtavaksi.
Terraariossa tulee olla nukkumapesiä, sillä hiiret hakeutuvat päiväsajaksi mielellään hämärään nukkumaan. Pesäkopiksi soveltuu lemmikkieläinliikkeissä myytävät vaihtoehdot, mutta myös pahvilaatikoita ja –putkia, lasisia purkkeja ym. hiirille turvallisia vaihtoehtoja voi käyttää.
Natalhiiret juovat vetensä jyrsijöille tarkoitetusta juomapullosta, joka kiinnitetään terraarioon siten, että hiiret siihen helposti ylettävät.
Ruokakupiksi sopii keraaminen tai lasinen kuppi, muovisen kupin hiiret nakertelevat rikki.
Juoksupyörää turvallisempi vaihtoehto natalhiirille on juoksulautanen, jossa mahtuu juoksemaan useampi hiiri samaan aikaan, eivätkä lautasen osat aiheuta hiirille mahdollisia vaaratilanteita. Hiiret harvoin vahingoittavat itseään juostessaan pyörässä yksin tai kaksin, mutta suurella porukalla pyörään tunkiessaan hiiret saattavat aiheuttaa ikäviä vaaratilanteita toisilleen. Mikäli natalhiirillä on riittävästi tilaa ja tarpeeksi muita virikkeitä, ei juoksulautanenkaan ole välttämätön. Juoksulautanen, kiipeilytelineet ja vaikkapa katossa roikkuva sisalköysi antavat hiirille mukavaa tekemistä.
Pikkulemmikeiden tarvikkeita myyvät kaikki myymälämme. Voit tutustua valikoimiimme myös VERKKOKAUPASSAMME>>
RAVINTO
Pääruoaksi sopii hiirille ja rotille suunnattu täysrehupelletti. Natalhiiret syövät mielellään myös vähärasvaisia siemensekoituksia, tuoreruokaa kuten salaatteja, voikukkaa, kurkkua, omenaa, tomaattia, porkkanaa ja ruohoa. Lisäksi voidaan tarjota keitettyä pastaa ja kananmunia, pieniä määriä vähärasvaista lihaa, hyönteisiä, hedelmäsoseita, puuroa ym. Korppuja, näkkileipää, lehtipuiden oksia tai muuta kovaa jyrsittävää on hyvä pitää tarjolla, sillä hiirien hampaat kasvavat jatkuvasti ja nakertelu pitää ne kunnossa. Natalhiirille on hyvä tarjota myös kuivattua timoteisekaheinää.
Terraarioon sijoitetaan kalkkikivi ja mineraalikivi.
Lisävitamiinien tarpeellisuus on yksilöllistä ja riippuu täysin hiirten ravinnon laadusta. Terve, oikein ruokittu hiiri tarvitsee lisävitamiineja harvoin, mutta pieniä kuureja yleisvitamiinitipoilla voidaan silloin tällöin antaa.
PERUSHOITO JA TERVEYS
Hiirien peseminen on turhaa, hiiret nuolevat turkkinsa puhtaaksi useita kertoja päivässä. Mikäli hiiret ovat selvästi likaisia tai niissä on ulkoloisia, voidaan ne pestä oikeantyyppisellä shampoolla. Pesun jälkeen hiiret on pidettävä lämpimässä paikassa, sillä kosteaturkkinen hiiri on altis vilustumaan.
Kynsienleikkausta ei yleensä tarvitse tehdä. Jos kuitenkin näyttää, että hiirien kynnet ovat tavattoman pitkät, voidaan niitä varovaisesti lyhentää jyrsijöille tarkoitetuilla kynsisaksilla. Monet Faunatar-myymälät leikkaavat pikkujyrsijöiden kynsiä, kysy tästä henkilökunnaltamme.
Madotuksia ei tarvita. Mikäli on syytä epäillä sisäloistartuntaa on parasta ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka neuvoo tarvittavat jatkotoimenpiteet.
Rokotuksia ei tarvita.
Ulkoloistartunta on kaikille eläimille mahdollista, vaikkakin suhteellisen harvinaista. Mikäli näin käy on loiset helppo hävittää eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.
LISÄÄNTYMINEN
Natalhiiri tulee sukukypsäksi yleensä noin 3,5 kuukauden iässä. Lisääntymisaikaankin naaraat sietävät toisiaan hyvin, varsinkin jos tarjolla on useita pesäkoloja. Natalhiirien laumassa kaikki naaraat osallistuvat poikueiden hoitoon.
Kantoaika on noin 21-26 vuorokautta.
Kuten nimestä moninisähiiri voi jo arvata, on natalhiiri tuottoisa lisääntyjä. Sillä on peräti 8 – 12 paria nisiä (vrt. tavallinen hiiri, jolla on nisiä 5 paria) ja poikasia syntyykin jopa yli kaksikymmentä, mutta tyypillisesti noin 12 poikasta kerrallaan.
Natalhiirien poikaset syntyvät kuuroina ja sokeina, mutta niillä on jo syntyessään ohut karvoitus, joka kasvaa muutamassa päivässä niin pitkäksi, että karvat erottuvat selvästi. Aikuisen hiiren turkkiin ei vastasyntyneiden karvoja tosin voi vielä verrata.
Natalhiirien luovutusikä alkaa poikasten täytettyä 6 viikkoa.
MUUTA HUOMIOITAVAA
Mikäli hiiresi vaikuttaa sairaalta, se syö tavallista huonommin tai käyttäytyy oudosti, ota yhteyttä eläimen myyjään ja/tai eläin-lääkäriin, jotta syy selviää.
© Faunatar-ketju.
Blogi: Mistä hankkisin pikkulemmikkini?
Tälläkin hetkellä monessa perheessä harkitaan lemmikin hankintaa kotiin. Ennen lemmikin hankintaa on aina tärkeää perehtyä lemmikin oikeaan hoitoon, kohteluun ja kasvatukseen jo etukäteen.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen myynti alaikäiselle asiakkaalle
Vastuu eläimen hyvinvoinnista on huoltajilla, joten huoltajan tulee olla suostuvainen eläimen hankintaan. Tästä syystä emme myy eläimiä alaikäisille ilman vanhempien mukanaoloa.... Lue lisää >>
Tietoa: eläimen palauttaminen myymälään / reklamointi
Eläimiä koskevat palautukset tai vaihdot sovitaan aina tapauskohtaisesti. Katsomme aina asiakkaan kanssa eläimen myyntitilanteessa läpi sen, että eläin on terve, siinä ei ole ulkoloisia ja se on luovutusiän ylittänyt... Lue lisää >>