Rauhallinen kesä ilman kiusaavia hyönteisiä

Kesäaikaan moni koiranomistaja tuskailee hyttysten, paarmojen, polttiaisten ja etenkin punkkien torjunnan kanssa. Hyönteiset eivät ole pelkästään ulkoinen riesa vaan usein puremista aiheutuu kutiavia, punoittavia sekä allergisia reaktioita, joilla voi olla eläimiin jopa psyykkisiä vaikutuksia. Lisäksi punkit levittävät kiinnityttyään erilaisia bakteereja ja viruksia mm. borrelioosia, jotka ovat myös ihmisille vaarallisia.

Markkinoilla on tarjolla monenlaisia niin kemiallisia kuin luonnonaineista valmistettuja tuotteita; pantoja, suihkeita, valeluliuoksia, suojaavia vaatteita ja tarvikkeita. Osa aineista toimii nimenomaan karkotteena, jolloin tarkoituksena on ehkäistä hyönteisen kontakti eläimeen kokonaan. Osa valeluliuoksista ja vaatteista on valmistettu kemiallisista aineista, jotka karkottavuuden lisäksi tuhoavat aineen/vaatteen kanssa kosketuksiin joutuvan hyönteisen.

Permetriini

Permetriini on synteettinen kemikaali, jota käytetään tuholaismyrkyissä. Permetriinin toimivuus perustuu hyönteisten hermojärjestelmän tuhoamiseen. Tämä saattaa kuulostaa hurjalta, mutta nisäkkäille permetriini on vaaraton. Kissojen tiedetään olevan permetriinille herkempiä, etenkin kissan altistuttua suurille annoksille. Permetriiniä sisältäviä tuotteita ei tule käyttää kissalla ja nämä tuotteet tulee pitää säilyttää kissan ulottumattomissa. Kaloille ja muille vesieliöille permetriini on hyvin myrkyllistä. Permetriiniä käytetään laajalti maataloudessa ja mm. tehoaineena täishampoissa.

Permetriini toimii sekä karkottavana että tuhoavana aineena hyönteisiin. Markkinoilla olevat tuotteet, jotka on käsitelty permetriinillä tehostavat entisestään hyönteisongelman hoitoa ja tuovat aivan uudenlaisen lähestymistavan perinteisiin suihkutettaviin tuotteisiin verrattuna. Vaate tai muu tuote, jonka kankaaseen on ”istutettu” permetriiniä, voidaan pukea koiran päälle ulkoiltaessa ja poistaa sisätiloissa. Permetriini ei imeydy koiran iholle tai turkkiin, vaan pysyy kankaassa. Hyönteinen, joka on kosketuksissa kankaan kanssa, tuhoutuu muutamassa minuutissa. Permetriini ei myöskään tuota voimakasta tuoksua, jolloin tuote soveltuu käytettäväksi mm. metsästyskoirilla ja asiakkaille, jotka muutenkin pyrkivät välttämään voimakkaiden hajusteiden käyttöä.

Eteerisiä öljyjä

D-limoneeni on voimakas hajuste, jota käytetään myös muiden eteeristen öljyjen synteesissä. Esimerkiksi appelsiinin eteerinen öljy sisältää runsaasti D-limoneeni -antioksidanttia, joka edistää solujen uusiutumista.
Seetripuusta peräisin olevan setröljyn voimakas tuoksu on jjo antiikin ajoista alkaen ollut suosittu eteerinen öljy. Sen voimakas tuoksu karkottaa tuholaisia ja sitä käytetään monin muinkin tavoin kosmetiikassa ja parfymeissa.
Luonnollista minttuöljyä käytetään mm. täiden hävittämiseen, ja sekin on suosittu luonnontuote myös ihmisten kauneudenhoidossa.
Eukalyptus rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja toimii antibakeetrisena suojana haittatekijöitä vastaan. Eukalyptus on myös tehokas karkote voimakkaan tuoksunsa ansiosta.

Hyönteisten saalistustavat ja suojautuminen

Hyönteiset saalistavat niin näkö kuin hajuaistinsa avulla. Harhauttamalla näitä aisteja, voidaan lemmikkejä suojella hyönteisten puremilta ja niistä aiheutuvilta taudeilta ja allergisilta reaktioilta. Luonnonaineista karkoittavia ovat esimerkiksi neempuuöljy, sitruunaöljy, pomeranssiöljy, teepuuöljy, plasamipelargininkukkaöljy, laventeliöljy ja neilikkaöljy. Nämä voimakkaat tuoksut koiran turkissa sekoittavat hyönteisten hajuaistia ja siten helpottavat koiran oleskelua ulkona kesäaikaan. Luonnonöljyihin perustuvat tuotteet on usein suihkemuodossa, jolloin tuotetta suihkutetaan tarvittaessa turkkiin etenkin paikkoihin, joissa iho on ohutta kuten korvantaustat, nivuset ja kainalot, sekä vatsanalus.

Osa hyönteisistä saalistaa hajuaistinsa lisäksi myös näköaistin avulla. Punainen väri on luonnossa harvinainen ja esimerkiksi paarma ei näe punaista väriä lainkaan. Pukemalla koira punaiseen asuun, saa koiran ikään kuin näkymättömäksi.

Mikään luonnontuote tai kemiallinen valmiste ei anna 100% suojaa, mutta voi auttaa suojatutumaan hyönteisiä vastaan.

Rauhallista kesää!

Summer scent panta kissoille

Ihoa suojaava ja raikastava panta kissoille.
Monipuolinen sekoitus eteerisiä öljyjä tukee kissan ihon hyvinvointia ja tarjoaa suojaa, sekä lievittää ihoärsytyksiä. Seetriöljyn hoitava ominaisuus tukee ihon hyvinvointia, kun eteerinen geraniumöljy tarjoaa antibakteerisen ja tulehduksia ehkäisevän suojan. Eteeristen öljyjen yhteisvaikutus luo turkkiin voimakkaan, mutta luonnollisen hajumuurin. Tuote vapauttaa eteerisiä öljyjä kissan turkkiin jopa 2 kk ajan. Tämä myrkytön panta sopii myös herkkäihoisille kissoille. Tuote on vedenpitävä.
Valmistusaineet: Polyvinyylikloridi (PVC), Diethylexyl Terephthalate, Geranium öljy (pelargonia), seetriöljy, soijaöljy (ESBO), kalsiumstrearaatti.
Käyttö: Venytä pantaa kevyesti aktivoidaksesi eteeriset öljyt. Sovita kissan kaulaan ja poista ylimääräinen osa leikkaamalla. Käytön jälkeen hävitetään sekäjätteenä. Säilytys 2-25 °C lämpötilassa.

Summer scent panta koirille

Monipuolinen sekoitus eteerisiä öljyjä tukee koiran ihon hyvinvointia ja tarjoaa suojaa, sekä lievittää ihoärsytyksiä. Eteeristen öljyjen yhteisvaikutus luo turkkiin voimakkaan, mutta luonnollisen hajumuurin.
Setriöljyn hoitava ominaisuus tukee ihon hyvinvointia, kun eukalyptusöljyn ja sitrusöljyn sekoitus puhdistaa ja desinfioi. Piparminttuöljy suojaa antibakteerisilla ominaisuuksillaan. Tuote vapauttaa eteerisiä öljyjä koiran turkkiin jopa 2kk ajan. Tämä myrkytön panta sopii myös herkkäihoisille koirille. Tuote on vedenpitävä, eikä sitä tarvitse poistaa mm. uidessa.

Valmistusaineet: Polyvinyylikloridi (PVC), Diethylexyl Terephthalate, D-limoneeni, minttu-uute, setriöljy, eukalyptusöljy, soijaöljy (ESBO), kalsiumstearaatti.

Käyttö: Venytä pantaa kevyesti aktivoidaksesi eteeriset öljyt. Sovita koiran kaulaan ja poista ylimääräinen osa leikkaamalla. Tuotetta ei suositella käytettävän kissoilla voimakkaan tuoksuisen sitrusöljyn vuoksi.Käytön jälkeen hävitetään sekajätteenä.Säilytys 2-25 °C lämpötilassa.
 

Summer scent spray

Summer Scent Spray on luontaisiin eteerisiin öljyihin perustuva tuoksusuihke. Tarkkaan harkittu sekoitus aromaattisia öljyjä luo turkkiin voimakkaan, mutta miellyttävän tuoksun, joka säilyy jopa 7 tuntia. Turvallinen ihmisille ja eläimille. Ei värjää.
Käyttöohje: Suihkuta lemmikin turkkiin kauttaaltaan, vältä aineen joutumista silmiin tai limakalvoille. Käsittely voidaan toistaa tarvittaessa.
Säilytettävä kuivassa paikassa, valolta suojattuna. Pidettävä pois lasten ja lemmikkien ulottuvilta.
Ainesosat: Vesi, etanoli, isopropyylialkoholi, glyseriini PEG-20, glyseryylilauraatti, natriumlaureettisulfaatti, tetranatrium EDTA, D-limoneeni, pomeranssiöljy, sitruunaöljy, palsamipelargonin kukkaöljy, teepuuöljy, sitraali, sitronelloli, linaloli, geranioli, metyyli-isotiatsolinoni, metyylikloori-isotiatsolinoni

Dog Armor -peti

Koiran pehmeä ja kestävä Dog Armor ”panssaripeti” sopii kotiin ja matkoille.
Panssaripeti on käsitelty permetriinillä, jonka vaikutus pysyy kankaassa pitkään, jopa 70 pesukertaa. Permetriini ei imeydy koiran ihoon tai turkkiin, vaan vaikuttaa vain kankaassa.
Pedin koko 71 cm x 91 cm.
HUOM: permetriini ei sovi kissoille!

Dog Armor "haarniska"

Verkkomainen, kevyt ja hengittävä koiran kesäpaita. Dog Armor Haarniska on myös käsitelty Insect Shield -teknologiaa hyödyntäen, jolloin tuotteeseen on pystytty saamaan pitkävaikutteinen ja tehokas, sekä ennen kaikkea turvallinen suoja. Haarniska suojaa koiraa häiritsemättä koiran liikkumista tai hajuaistia.
Tuotetta ei saa käyttää kissoilla ja kissojen altistuminen permetriinille tulee estää. Permetriini voi aiheuttaa ihoärsytystä. Ei saa joutua vesistöön – haitallista kaloille.

Punkkipihdit

Näppärä apuväline jo kiinnityneen punkin poistamiseen iholta. Sopii niin lemmikkien, kuin ihmistenkin käyttöön.
Punkin imukärsässä on taaksepäin osoittavia piikkejä, joiden avulla punkki ”ankkuroituu” ihoon. Vedettäessä punkkia ylöspäin, piikit nousevat ja kiinnittävät imukärsän ihoon. Punkki voi revetä, jättäen ruumiinosia kiinni ihoon ja tämä voi aiheuttaa kivuliaan tulehduksen tai infektion. Tämän välttämiseksi punkkikoukku on suunniteltu pyörimisliikkeeseen perustuen: vetäminen, työntäminen ja puristaminen eivät auta - punkki irrotetaan pyörittämällä.